Belföld koronavírus

Müller Cecília: 4-5 hét múlva emelkedhet a halálozások száma

Pénteken is online sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs a magyarországi járványhelyzet alakulásáról.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központ vezetőhelyettese közölte: az elmúlt 24 órában 133 esetben kellett a rendőrségnek intézkednie, 28 alkalommal nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot tömegközlekedési járművön, 105 esetben pedig helyeken, ahol kötelező a maszk viselése. Ellenőrizték a házi karanténokat is, egy nap alatt 12 285 megjelenés volt a rendőrség részéről. A szuperkupára 14 032-en látogattak ki, 16 személynél mutattak a megengedettnél magasabb testhőmérsékletet a telepített thermo-kapuk, de 15 perc elteltével, a második mérésnél már mindannyian normális értékeket mutattak. Az arénánál egészségügyi sátrat állítottak fel. A meccsre érkező külföldieknek legfeljebb háromnapos negatív PCR-teszteredményt kellett bemutatniuk. Nyomatékosította: nem igazak azok a sajtóhírek, miszerint a kupán nem voltak megfelelőek a járványügyi intézkedések.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: a második hullám felszálló szakaszában vagyunk. Az elmúlt 24 órában 927 magyarnál mutatták ki a koronavírust, kilencen életüket vesztették. Többüknél daganatos megbetegedés volt az alapbetegség, mindannyian 57 év felettiek voltak. Ügyelni kell a higiéniai szabályok betartására, mert az idősebb vagy krónikus megbetegedésekben szenvedőknél súlyosabb lefolyással jelentkezhet a koronavírus, ők nagyobb veszélyben vannak.

Már korábban felállították azon egészségügyi intézmények listáját, amelyek a gyanús esetekkel foglalkoznak. Ha itt beigazolódik a betegség, a Covid-ellátó központokban kezelik a betegeket. Kiemelte: nagyon fontos a megfelelő, 20-30 másodpercig tartó kézmosás, a hüvelyk ujjat sem szabad kihagyni. Csak engedélyszámmal rendelkező fertőtlenítőszereket szabad használni, ez a szám a címkén található.

Müller Cecília elmondta: térítéses teszteket már alig kérnek, mivel a nyár elteltével kevesebben térnek haza külföldről, így csökkent a térítéses PCR-tesztek száma is.

Újságírói kérdések:

  • 29 covid-ellátó van az országban, ebből tíz Budapesten. Az egészségügyi intézményeket egymás után, sorrendben léptetik be a rendszerbe, ha az előző intézmény 80 százalékos telítettséget ér el.
  • Ha egy gyermek pozitív tesztet produkál, akkor osztálytársai és a vele egy háztartásban élő személyek is kontaktszemélyeknek minősülnek. Ha a gyerek csak azért nem mehet iskolába, mert ő bár nem pozitív, az osztálytársa az, kontaktszemélynek minősül. Ilyenkor 10 napig otthon kell maradnia, addig jelentkezhetnek nála a tünetek. Ha tünetei lesznek, szólni kell a háziorvosnak, aki mintavételt rendel el.
  • Arra is rákérdeztek, igaz-e, hogy október elejére várják a halálesetek számának emelkedését. Müller Cecília elmondta: matematikai modellek és járványügyi alapvetések alapján számolnak. Ha nő a fertőzöttek száma, nő a halálozások száma is. Így egyelőre úgy tűnik: a fertőzöttek számának növekedése miatt 4-5 hét múlva valóban emelkedhet a halálozások száma is.
  • Arra a felvetésre, hogy a 10 napos házi karanténból a külföldről hazaérkezők sem szabadulhatnak negatív teszteredménnyel, a tiszti főorvos elmondta: aki bizonyítottan beteg közelében volt szoros kontaktként, az karanténban marad. Aki külföldről Magyarországra érkező személy, arról nem lehet tudni, hogy érintkezett-e fertőzött személlyel, de kisebb az esélye. A hazatérő mentesülhet a karantén alól, ha van két negatív PCR-tesztje.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik