Belföld

Szellemi energiánk is tölthető?(x)

Nehezen megy az ébredés és a munka? A szervezetnek szüksége van egy kis feltöltődésre: érdemes ilyenkor bevetni a B12-vitamin erejét.

Szervezetturbó

B12-vitamin a fáradtság és a koncentrálási zavar leküzdésére

Ahhoz, hogy bizonyos szerveink megfelelően elláthassák feladataikat, B12-vitaminra van szükségük. Többek között a vérképző-, idegrendszer, valamint az anyagcsere megfelelő működéséhez is kellő mennyiségű B12-vitamin jelenléte szükséges, amit azonban étkezés során nem mindig lehet pótolni.

Fáradtság, gyengeség, nem megfelelő koncentrálási képesség jelzi, ha a szervezetben probléma lép fel. A B12-vitamin hiánya esetén ezek nem szokatlan tünetek, de általában csak hónapokkal vagy akár évekkel a hiány kialakulásának kezdete után érezhető. Ha valaki túl kevés B12-vitamint vesz magához, vagy a szervezetében egyéb okok miatt csak korlátozottan képes felszívódni ez a vitamin, először a raktárkészlet kezd kiürülni. Azonban már ebben a fázisban is fokozatosan megjelenhetnek a kellemetlen tünetek, és a hiányból fakadó, vérképzést és idegrendszert érintő zavarok.

Árulkodó jelek

Becslések szerint világszerte 500 millió embernek van B12-vitamin-hiánya.(1) Az étkezés során bevitt B12-vitamin gyakran nem képes elegendő mennyiségben felszívódni a szervezetben. Ilyen esetekben jelentkezhetnek azok a tünetek, amelyek nemcsak a szellemi és fizikai teljesítőképességet rontják, hanem az egészséget is veszélyeztetik. Akik tudatosan fogyasztanak kevesebb húst, vagy éppen vegetáriánus, vegán étrendet folytatnak, nagyobb az esélyük arra, hogy nem jut elegendő B12-vitaminhoz a szervezetük, hiszen a növényi eredetű élelmiszerek szinte egyáltalán nem tartalmaznak B12-vitamint. De gyakran fordul elő idősebbeknél, várandós és szoptató nőknél, valamint bizonyos betegségek esetén is a B12-vitamin hiánya. Ennek megállapításához különféle vér- és vizeletvizsgálatok állnak rendelkezésre, amit érdemes ilyenkor igénybe venni.

B12-vitaminban gazdag élelmiszerek

Az emberi szervezet nem képes előállítani a B12-vitamint, ezért külső forrásból kell hozzájutnia. Ez a vitamin szinte kizárólag állati eredetű élelmiszerekben található meg, ezért érdemes fogyasztani az alábbi élelmiszereket:

  • máj
  • hús
  • hal
  • tojás
  • tej és tejtermékek

Pótlás egyszerűen

A B12-vitamin-hiány okozta vérképzési és idegfunkció-zavarok legtöbbször nehezen azonosíthatók. Akik folyamatosan fáradtak, sokszor a stresszes, pihenést nélkülöző mindennapokat teszik felelőssé a kellemetlen tünetekért. Azonban a fáradtság és a szellemi teljesítőképesség csökkenése tipikus jelei a B12-vitamin-hiány fennállásának. Ha nem kezelik, súlyosabb betegségekhez is vezethet, például idegi rendellenességekhez vagy vérszegénységhez (anémia). A fennálló B12-vitamin-hiány pótlásához nagy dózisú készítmény szükséges. Szerencsére ez ma már nagyon egyszerűen megoldható a B12-vitamin Ankermann® tabletta segítségével. Magyarországon az első, és eddig egyetlen gyógyszerként törzskönyvezett, nagy dózisú – tablettánként 1000 mikrogramm B12-vitamint tartalmazó – szájon át alkalmazható készítmény. Elegendő naponta egy tablettát bevenni, és így egyszerűen képes pótolni a fennálló B12-vitamin-hiányt.

További információ: b12ankermann.hu; facebook.com/b12vitaminankermann
Wörwag Pharma Kft. (1037 Bp., Montevideo u. 5., Tel: (1) 345-7350, info@woerwagpharma.hu, woerwagpharma.hu)
B12LaiPRN2.20.09.15. Szöveg lezárása: 2020.09.15.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

(1)Wormer, E J: Vitamin B12, Kopp Verlag, Rottenburg, 2017, 113

Ajánlott videó

Olvasói sztorik