Belföld

Operatív törzs: egy 40 éves fiatalember is van a minapi elhunytak közt

Müller Cecília, tiszti főorvos a csütörtöki operatív törzs sajtótájékoztatóján egyből az elején közölte: van egy 40 éves fiatal az elhunytak közt.

750 új fertőzöttet azonosítottak, meghalt 7 beteg
Az aktív fertőzöttek száma 15 673 fő. 32-en vannak lélegeztetőgépen.

A szakember azt is elmondta, hogy az összes beazonosított esetszám a koronavírus-járvány kezdete óta 21 ezer 200 fő. Közülük Már több mint 4000 meggyógyultak, jelenleg 549 fő kórházban, 32-en pedig lélegeztető-gépen vannak.

657 ezer PCR-teszt elvégzéséről számolhatok be eddig

– jelentette ki később. Korábban hangsúlyozta: új szabályok szükségesek és mindenki számára betartandóak. „A hatósági ár bevezetésének az volt a célja, hogy egy reális árat állapítsunk meg.

Hogy ne legyen nyerészkedés a PCR-teszteknél

– tette hozzá. Amivel kapcsolatban az az érdekes, hogy épp ma derült ki, hogy Szijjártó Péterék 4600 forintért vásároltak rengeteg tesztet, a hatósági ár pedig ennek négyszerese, 19 ezer 500 forint.

Szijjártóék eddig több mint 2 millió vírustesztet vásároltak, 4600 forintos darabáron
A kormány által beszerzett tesztek önköltsége a 19500 forintos tesztelési hatósági ár negyedét sem tenné ki.

Müller elmondta: nem mindenkinél kell elvégezni a vizsgálatokat, egy enyhén zajló betegség esetén például, nem is mindig találunk pozitivitást.

Sajtókérdésekre a következő válaszok érkeztek Müller Cecíliától:

  • Az influenza-olthatóságról mindig a kezelőorvos dönt. Minden oltás előtt le kell zajlania egy orvosi vizsgálatnak, hogy kiderüljön, hogy az illető oltható-e.
  • Valóban a második hullám nemcsak a legfiatalabb korosztályban terjed a legjobban a vírus. De a 30-, 40 évesek közt is közel 15 százalékos a fertőzés mértéke.
  • Nem tervezik a textilmaszkok betiltását. Az egyszer használatos maszkokat legfeljebb egy napig használjuk.
  • A gyerekek közt továbbra is rendkívül alacsony fertőzésszámot regisztrálunk.

Lakatos Tibor rendőrtábornok a ma este, 9 órakor kezdőd Bayern München -FC Sevilla Szuperkupa-döntőről beszélt, amelynek Budapest ad otthon. Elmondta: magyar szurkolók vettek legtöbben jegyet. Ugyanakkor csak azok „ülhetnek majd egymás mellé, akik azonos körből, azonos közösségből, például baráti, vagy családi körből érkeznek”.

A legszigorúbb rendvédelmi szabályok mellett fog lezajlani a mérkőzés

– hangsúlyozta.

Sajtókérdésre Lakatos Tibor azt mondta:

  • Az állampolgárok maszkhasználati rutinja javult az elmúlt időben.

Kiemelt kép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik