Belföld

250 köbméter illegális szemetet gyűjtöttek be az egyik budapesti vasútállomás mellett

Eddig 250 köbméter illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtöttek össze a MÁV Rákos állomás rendezőterületéről – mondta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Boros Anita, az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára felidézte: a kormány a klíma- és természetvédelmi akciótervben döntött arról, hogy az illegális hulladékot fel kell számolni, ennek eszköze a Tisztítsuk meg az országot! program, amelyre 13 milliárd forintot különítettek el. Ez az összeg a 2020-as első ütem munkálatait fedezi.

Homolya Róbert elmondta: a MÁV az elmúlt öt évben 18 ezer tonna illegális hulladékot szállíttatott el, mintegy félmilliárd forint költséggel. Budapesten és Pest megyében 9700 tonna (mintegy 360 millió forint), vidéken 8100 tonna (hozzávetőlegesen 180 millió forint) illegális hulladék elszállításáról gondoskodott a vasúttársaság. A MÁV fővárosi és vidéki vasúti területeiről 2020  eleje óta 1475 tonna illegális hulladékot szállítottak el, nettó 72,5 millió forintért. Az illegális szeméthalmok 60 százaléka nem veszélyes építési-bontási hulladék, 38 százaléka lakossági lom, 2 százaléka veszélyes építési-bontási és egyéb lakossági  hulladék.

A vasúttársaság országosan mintegy 400 helyszínen mérte fel az illegálisan elhagyott hulladékot, ezeknek több mint fele a vasúti pálya mentén található. A jelenlegi felmérések alapján vasúti területeken 11 ezer köbméter illegálisan elhagyott hulladék található, mintegy 36 ezer négyzetméter területen.

Kiemelt kép: Szemetet szednek a MÁV Zrt. munkatársai a Tisztítsuk meg az Országot! program sajtótájékoztatója után a Rákos vasútállomás rakodóterületén 2020. augusztus 28-án. Megkezdődött a Tisztítsuk meg az Országot! projekt második lépése, a belföldi vasútvonalak környékének megtisztítása az illegális hulladéktól a MÁV Zrt. közreműködésével. MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik