Belföld

Fekete-Győr elmondta, hogy a Momentum milyen feltétellel támogatná a közös listát

Az ATV reggeli vendége volt Fekete-Győr András, aki a beszélgetést azzal kezdte, hogy szerinte jelenleg 700 kormányzati tisztséget betöltő személyt kell kormányváltás esetén elküldeni, és Polt Péter legfőbb ügyésznek mindenképpen mennie kell. Azt is mondta, hogy a kormány „elaludt a nyáron”, szerinte ugyanis nem készítették fel az iskolákat, tanárokat és az egészségügyi rendszert a koronavírus-járvány második hullámára.

Az ellenzéki politizálás érdemi részét a „közös lista, vagy két lista” – kérdésénél érintette Fekete-Győr. Mint ismert, az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Jobbik az, amelyik a két listás indulást is jó ötletnek tartja, noha az ellenzéki szavazók túlnyomó része, ahogy utóbbi két párt szavazóinak többsége is a közös listát tartaná jó megoldásnak.

Nagyon szoros verseny lenne, ha csak a Fidesz és az ellenzéki pártok közös listája közül lehetne választani
Ugyanakkor a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest a Fidesz támogatottsága jelentős mértékben nőtt.

Ennek ellenére Fekete-Győr András nem beszélt úgy a témáról, mintha kardinális jelentőségű volna. Szerinte nem csak a Momentum az, amely még nem mondta ki, legyen vagy ne legyen közös lista, szerinte ez „inkább a politológusok és elemzők által kedvelt téma”. Hozzátette: azon, hogy hány listán indul az ellenzék, nem múlik mandátum, az egyéni választókerületeken viszont igen.

Fekete-Győr kijelentette: a listán nem szerepelhetnek olyan személyek, akik az elmúlt 30 évben megkárosították a magyar adófizetőket vagy csalásban vettek részt. Fekete-Győr itt hozzátette: ez alatt nem Gyurcsány Ferencet értette. Kijelentette: ha a Momentum kap garanciákat arra, hogy ezen a listán nem lesznek ilyen személyek, akkor lehet közös lista. Példaként említette az MSZP-s Tóth Csabát, őt, ahogy fogalmazott, „nem szeretné semmilyen politikai intézmény közelében látni”, de ha az előválasztást megnyeri, az a választók akarata.

Kiemelt kép: Fülep Dániel Mátyás /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik