Belföld koronavírus

Kormánypropagandával tolja az egyetemisták körében a kontaktjelző vírusappot az ITM

Kevesen töltötték le eddig a VírusRadart, Palkovics Lászlóék most a Neptunon igyekeznek népszerűsíteni a kabinet által menedzselt applikációt.

Eddig nagyon kevesen töltötték le azt a kormány által menedzselt mobilappot, amelyet a járványügyi kontaktkutatáshoz fejlesztettek ki. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy múlt heti sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a VírusRadar jelenleg 35 ezer magyar telefonján fut.

Az eredetileg macedón fejlesztésű mobil appnak – amely május 13-a óta elérhető – a legfőbb előnye az lenne, hogy jelzi a felhasználónak, ha az elmúlt 14 napban olyan ember közelében tartózkodott huzamosabb ideig, akiről kiderült, hogy fertőzött.

Könnyen belátható, hogy 0,35 százalékos elterjedtség a hatékonyság szempontjából csaknem a nullával  egyenlő

írta a bejelentés után a G7.

A VírusRadar az első hullám végén vált elérhetővé a Google Play áruházban, ezért a nyáron meglehetősen szerény volt iránta az érdeklődés. Erősen hátráltatta a terjedését az is, hogy az Apple-lel csak késve sikerült megállapodni a letölthetőségről, az ideiglenes engedély szeptember közepén le is járt, így az iPhone-okon pillanatnyilag nem futtatható.

A Palkovics vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium most új platformot talált az app népszerűsítésére. A tárca a napokban az egyetemistákat célozta meg: egy, a Neptun-rendszerre feltett levéllel igyekszik rábeszélni őket a letöltésre.

A minisztérium azonban nem tudta megállni, hogy ne kísérje kormánypropagandával a VírusRadar ajánlását.

Magyarországnak működnie kell. A kormány ezért azon dolgozik, hogy az ország leállítása nélkül, egyidejűleg védje meg az emberek egészségét és a magyar gazdaságot. A védekezés második szakaszában az innovatív megoldások szélesebb eszköztárára lesz szükség a járvány terjedésének kezelhető keretek között tartásához.

Az ITM azt is állítja: jó döntés volt, hogy a tavaszi első hullám idején drasztikus lépéseket rendeltek el. A tárca szerint azért volt szükség a kijárási korlátozásokra, az iskolák digitális átállítására: mert „közösen, összefogva időt nyertünk a felkészülésre az egészségügynek, amely képessé vált biztonságosan ellátni akár egyszerre nagyobb számban megbetegedőket is”.

Az ITM magyarázata szerint a második hullámban azért nincsenek ilyen szigorú intézkedések, mert nem a „veszélyeztetett idősek betegedtek meg, a vírushordozók ma már elsősorban a fiatalabbak közül kerülnek ki”.

Cikkünk megjelenését követően közleményt juttatott el lapunkhoz Solymár Károly Balázs, az ITM helyettes államtitkára, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel „a fertőzésveszélynek leginkább kitett korosztály az egyetemistáké és a középiskolásoké, ők kaphatják el, és akár tünetmentesen adhatják tovább a legkönnyebben a vírust, ezért sikeres bevonásuk a kontaktkutatást a nemzetközi tapasztalatok szerint hasznosan támogató alkalmazások használatába mindenki közös érdeke, ebben nem számít sem életkor, sem pártszimpátia.”

Mint írta, a VírusRadarhoz hasonló applikációk Európa számos országában bizonyították, hogy rendkívül hasznosak a kontaktok beazonosításában, a tárca ezért kérte közvetlenül a felsőoktatásban és szakképzésben tanuló fiatalokat az alkalmazás letöltésére és futtatására. „A figyelemfelhívás nem politika, hanem nemzeti érdek” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

 A VírusRadar letöltőinek száma a cikkben is hivatkozott miniszteri sajtótájékoztató óta több mint kétszeresére nőtt, már meghaladja a 72 ezret

– tette hozzá Solymár Károly Balázs.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik