Belföld

Polt Péter feljelentésnek vette Járóka Lívia futballpénzes ügyét

Polt Péter a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbította elbírálásra a fideszes Járóka Lívia 35 millió forintos állami támogatási ügyét.

A legfőbb ügyészhez Vadai Ágnes, a DK képviselője intézett írásbeli kérdést. Vadai a 24.hu augusztusi cikkére hivatkozva arról érdeklődött Poltnál, hogy a Fidesz EP-képviselőjéhez és családjához „valóban valós tevékenység nélkül” került-e pénz abból a 35 millió forintból, amit hátrányos helyzetű roma fiatalok felkarolására és futballoktatására kapott.

Polt az országgyűlés honalapján megtalálható hétfői keltezésű válaszlevele szerint feljelentésként értékelte a képviselői kérdést.

A 2016-os támogatás miatt eredetileg Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő jelentette be, hogy feljelenti Járóka Líviát, ha a politikus nem tisztázza, mire mentek el az állami forrásból származó pénzek. A 25, illetve 10 millió forintot a Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület (JALTE) kapta egy hátrányos helyzetű roma gyerekek focioktatását célul tűző program lebonyolítására, illetve az azzal kapcsolatos működési költségekre, de a programzárásnak és az elszámolásnak sehol sem volt fellelhető nyoma.

A Hadházy és Járóka között lezajlott személyes találkozón végül kiderült, hogy a politikus valóban beindított egy futballprogramot Tiszavasváriban. A helyi szakmunkásképző diákjai közül 2016 őszén változó létszámban, súlyos anyagi gondokkal küzdő fiatalok kezdhettek neki az edzéseknek.

Az előkerült elszámolásból azonban az is kiderült, hogy pénzek jelentős része, ami akár fele-harmada is lehetett az eredeti támogatási összegnek, a politikusnál és családtagjainál maradt.

Ezt Járóka a 24.hu-nak meg is erősítette, de leszögezte, hogy a férje és az öccse is részt vett a program lebonyolításában:

Én és a férjem négy hónapig kaptunk fizetést, az öcsém hat hónapig, de abszolút ők voltak a program motorjai.

Járóka Lívia magát, férjét és testvérét is fizette a fiatal roma focisták képzési programjára kapott pénzből
A fideszes EP-alelnök szerint viszont családja a megtakarított pénzét áldozta a programra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik