Belföld koronavírus

Póta György kötelező maszkviselés mellett az enyhe koronavírusos gyerekeket nem tartaná otthon

A gyerekek és a fiatal felnőttek túlnyomó többségénél tünetmentesen vagy nagyon enyhe tünetekkel zajlik le a fertőzés, ráadásul sokszor nem is produkálják a klasszikus koronavírus-tünetek többségét, mint a láz, az íz- és szaglásvesztés, a nehézlégzés, a köhögés, a legyengült állapot vagy a nagyon erős fejfájás

– mondta Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a hvg.hu-nak adott interjújában. Hozzátette: mindenféle koronavírusos tünet jellemző gyerekkorban: a nátha, a köhögés, akár láztalan állapotban is, a hasmenés, torokfájás anélkül, hogy az ismert tünetekből kettő-három meglenne.

Póta hangsúlyozta, hogy a lázas, rossz közérzettel vagy felső légúti tünetekkel rendelkező gyerekeket otthon kell tartani, és értesíteni kell a háziorvost, aki eldönti, a gyerek a gyanús vagy nagyon gyanús kategóriába tartozik.

Lappangási idő tekintetében nincs különbség, a komolyabb tünetek jelentkezése előtt egy-két nappal már fertőzhet a gyerek. Azzal kapcsolatban, hogy Merkely Béla korábban azt mondta, a felső légúti panasszal jelentkezők nagyjából negyede koronavírusos, Póta azt mondta, gyerekeknél ez az arány még kevesebb is lehet, a bölcsődés, óvodás gyerekeknek októbertől márciusig permanens felső légúti hurutos betegségük van.

Mivel az Oktatási Hivatal leirata alapján a gyerekeket a legkisebb orrfolyással se engedhetik be az iskolába, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a gyerekorvosok munkája az elmúlt napokban másból sem állt, mint a tünetmentes, szinte alig beteg gyerekeknek írtak igazolást a szülővel való telefonos egyeztetés alapján, hogy a gyerek visszamehessen az iskolába. Szerinte így napokon belül összeomolhat a rendszer.

hvg.hu: Minden orrfolyással és köhécseléssel otthon kell maradni?

Nálam ez morális kérdés is: vajon miért nem hiheti el az óvoda vagy iskola a szülőnek ugyanazt, mint az orvos. Bármit csinálunk, minden szeptemberben a gyerekek 70-80 százaléka megfázásos tünetekkel, orrfolyással kínlódik, ami a közösségbe járás és a változékony időjárás következménye. Ha őket mind kötelezően otthon tartjuk napokig, akkor megszűnik a közoktatás

– vélekedett Póta, aki szerint mivel a tünetmentesek és az enyhe tünettel rendelkezők jóval kevésbé fertőznek, meg kell kockáztatni azt, hogy egy kötelező maszkviselés mellett az iskolákban ezeket a gyerekeket bent tartjuk, mert valószínűleg nem okoznak akkora gondot, és a komolyabb tünetekkel rendelkezőkre koncentrálunk, mert ők fertőznek igazán.

Az október 1-jétől bevezetendő kötelező iskolai lázméréssel kapcsolatban jelezte, hogy önmagában ezzel nem fogják tudni kiszűrni a pozitív eseteket, tévút erre a tünetre építeni egy ilyen védekezési hullámot.

Az iskolák, szülők és orvosok számára értelmezhetetlen és betarthatatlan eljárásrendet írtak elő, és tulajdonképpen a pillanatnyi gondolatuktól függ, hogy egy köhögős, orrfolyós (de nem biztos, hogy fertőzött) adott esetben 10-12 napig otthon van, más meg lehet, hogy koronavírussal bemegy az intézménybe. Nyilvánvalóan komoly tünetekkel senki se menjen be, de egy orrfolyós, láztalan gyerek maszkban nyugodtan járhatna

– hangsúlyozta.

Póta szerint most a józan ész diktálta önkéntes szabályokat kellene a családoknak betartaniuk. Mint mondta, ő azokat az eseteket nem tartaná kötelezően otthon, akik csak kicsit köhögnek, de nem lázasak vagy nem érzik rosszul magukat – például nincs végtagfájdalmuk, rossz közérzetük, kínzó fejfájásuk –, a maszkhordásnak a híve, azzal, hogy így a közösségben felderítetlen eseteket is figyelembe véve a terjedést nagy mértékben meg lehetne állítani.

Kiemelt kép: YouTube/ATV

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik