Belföld koronavírus

Két tanár is megfertőződött, azonban sem a tankerület, sem a járványügy nem segít egy miskolci iskolának

„2020. szeptember 11-én két pozitív teszttel táppénzen lévő munkatárs eredményei kapcsán kezdődött el a közös munka a Miskolci Tankerületi Központtal és a Miskolci Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával” – közölte egy nyílt levélben a miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetése az iskola honlapján, amiről a 444 számolt be először.

A levélben közlik, hogy a tanárok szeptember 7-e óta nem látogatták az intézményt, „de azokat az osztályokat, közösségeket, amelyek velük érintkeztek a megelőző időszakban, kontaktkutatás céljából lejelentettük a hatóságnak és a fenntartónak egyaránt”. És itt kezdődtek a gondok, amelyek nem egyedülállóak.

A szülőknek küzdeniük kell a tesztekért, a kontaktkutatás lassú, a protokoll átláthatatlan
A diákoknak, a tanároknak, a szülőknek és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének sem tiszta, mi alapján járnak el a hatóságok, ha egy iskolában megjelenik a koronavírus. Pedig legalább harminc iskolában megjelent.

A hétvége azzal telt a felelős szervek részéről, hogy felvették az érintett osztályok gondviselőivel a kapcsolatot, és vizsgálatot rendeltek el, hogy szükséges-e az adott tanulók járványügyi megfigyelése? Sem intézményünket, sem a tankerület vezetését konkrét intézkedések megtételéről nem tájékoztatták. A bizonytalanságban telt hétvége szűkszavú kommunikációjának okát (joggal), ebben kell keresnünk!

– írja az iskola vezetése tehetetlensége miatt dühösre sikerült levelében.

„Felelős vezetőként azonban tudjuk, hogy partnereink bizalma korrekt és szenzációktól mentes tájékoztatás nélkül, nem tartható fenn tovább!” – magyarázzák, hogy miért fordultak a nyilvánossághoz.

Időközben pedig további két tanár is elkapta a fertőzést.

A levélben kérdéseket sorolnak ezután:

  • Lesz-e karantén az érintett osztályok tanulóinak, és mikortól lesz járványügyi megfigyelés?
  • Ha a szülő nem tudja gyermekét kire bízni, fogadhatjuk-e?
  • Megvéd-e a maszk mindnyájunkat? Tegyük kötelezővé ezek viselését? Meddig viseljük ezeket, életünk végéig?
  • A felelős döntések megérkezéséig bízzunk a „nyáj immunitás” vagy az isteni gondviselés védelmet adó erejében?

Az iskola vezetése azzal zárta sorait, hogy minden választ közölnek a honlapjukon. Mert: „Legfontosabb gyermekeink, családjaink, kollégáink biztonsága!”

Kiemelt kép: Kaffkások/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik