Belföld koronavírus

Karácsony Gergely többször próbált megfelelő munkakapcsolatot kiépíteni az operatív törzzsel, ahogy Orbán Viktor kérte

Építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével

javasolta Orbán Viktor miniszterelnök budapest főpolgármesterének, miután az három javaslatot küldött neki a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban. Orbán szerint a járvány kezeléséhez szükséges összes információt és szakmai tudást az operatív törzs gyűjti össze, és javaslatot tesz a kormánynak és a közegészségüggyel foglalkozó állami szerveknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek.

A miniszterelnök szerint az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető, „így az önkormányzat, a főváros és a főpolgármester úr számára is”.

Karácsony Gergely egyébként próbált már korábban megfelelő munkakapcsolatot kiépíteni a kormány operatív törzsével, de nem sikerült.

Először április elején vett részt azon az egyetlen kormányülésen, amelyre meghívták. Itt az Index akkori stábja szerint azt kérte, hogy kezdődjön el haladéktalanul az ország összes idősotthonában a koronavírus-szűrés. Állítása szerint erre ígéretet kapott, mint ahogy arra is, hogy a főváros megkapja a védekezéshez szükséges információkat az operatív törzstől.

Ehhez képest ma is a sajtótájékoztatóból tudtuk meg az önkormányzat fenntartásában működő intézményre vonatkozó információkat

– írta akkor Karácsony. Az első kísérlet a megfelelő munkakapcsolat kiépítésére tehát elbukott. A második próbálkozás három héttel később következett be. Karácsony a népjóléti bizottág meghallgatásán vett részt, ahol megmutatta az egyetlen levelet, amelyet a járvány megjelenése utáni két hónap alatt az operatív törzstől kapott.

Könnyebb a bécsi főpolgármestert elérni, vagy a berlinivel beszélni, mint telefonon beszélni a tisztifőorvos asszonnyal

– jegyezte meg a megfelelő munkakapcsolatról a főpolgármester. Ennek kiépítésére végül május elején tett egy harmadik kísérletet. Ekkor Karácsony saját bevallása szerint már többször próbált adatokat kérni a budapesti helyzetről, ugyanis szeretett volna tájékozódni, mielőtt újranyitják a várost. Müller Cecília szerint nem jött meg Karácsony levele.

Most szeptember van, és Budapest főpolgármestere április óta tartó kitartó próbálkozásai ellenére is alkalmatlan volt arra, hogy megfelelő munkakapcsolatot építsen ki a kormány operatív törzsével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik