Belföld

Ellenőrizhetetlen az önkormányzati képviselők vagyongyarapodása

Egy kazincbarcikai polgár szerette volna kikérni a város önkormányzati képviselőinek a tavaly októberi választás után leadott vagyonnyilatkozatait. A polgármesteri hivatal a közérdekű adatnak minősülő dokumentumok kiadását visszatartotta, és csak betekintési lehetőséget biztosított volna az érdeklődőnek, aki emiatt a Társaság a Szabadságjogokért segítségével pert indított.

A perben a kazincbarcikai önkormányzat arra hivatkozik, hogy már nem adatkezelője a tavalyi választás után leadott vagyonnyilatkozatoknak. Az önkormányzati törvényben ugyanis az áll, hogy a képviselők először a megválasztásuk után, majd a mandátumuk ideje alatt minden januárban kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni, a friss vagyonnyilatkozat leadásakor pedig vissza kell adni nekik az előzőt. Ennek a szabálynak az a következménye, hogy a polgármesteri hivatalok nem kezelik tovább a korábbi vagyonnyilatkozatokat, így azokat ki sem lehet perelni tőlük.

A perben az adatkérőt képviselő TASZ azt kérte a bírótól, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, és kérje az önkormányzati törvény vonatkozó szabályának megsemmisítését. „Az önkormányzati törvény jelenleg lehetetlenné teszi a vagyonnyilatkozatok összehasonlítását és ezzel a képviselők vagyongyarapodásának utólagos vizsgálatát. Márpedig a vagyonnyilatkozatok vizsgálata és összehasonlítása mindig utólag válik fontossá, amikor kétség merül fel egy képviselő vagyoni helyzetét illetően. A súlyos korrupciós kockázatot tetézi, hogy ha az adatper egy éven túl elhúzódik, akkor a bírói jogorvoslat még az időben kikért vagyonnyilatkozatok megismerését sem biztosítja” – mondta Hegyi Szabolcs, a TASZ politikai szabadságjogi projektjének szakértője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik