Belföld koronavírus

Három dolgozó lett koronavírusos a János kórházban

Több fővárosi kórház betegtesztelési protokolljáról érdeklődtünk, és a Szent János Kórház hétfőn megküldött válaszából kiderül: az intézményben az akkori állás szerint három dolgozó volt koronavírusos. Egyikük sem a kórházban fertőződött meg, „munkavégzésük alatt az előírt védőfelszerelést viselték, ezért betegeinkre nem jelentettek veszélyt” – hangsúlyozta a kórház.

A három fertőzött dolgozó egyike a Kútvölgyi karantén osztályon, ketten pedig otthonukban töltik a kötelező kéthetes karantén időszakot. A kórház dolgozóit rendszeresen szűrik, a mintavételek folyamatosan zajlanak – emelték ki.

A Semmelweis Egyetem válaszából kiderül – bár konkrét számot nem árultak el –, hogy ott is több a fertőzött dolgozó. Megkeresésünkre azt írták, „a tünetekkel vagy igazolt betegek kontaktjaként, illetve betegség miatt otthon lévő munkatársak helyettesítése megoldott.”

Pörögnek a műtők és a tesztelések

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kórházakban milyen kapacitással működnek a műtők. A tavaszi első járványhullám alatt ugyanis a halasztható (úgynevezett elektív) beavatkozások drasztikusan csökkentek, és csak az életmentő műtéteket vállalták az intézmények. Egyelőre úgy tűnik – legalábbis a 24.hu-nak eddig választ küldő két kórház esetében –, hogy a második hullám nem kényszeríti korlátozásra az intézményeket.

A János kórházból azt írták, „a műtétek esetében a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint nem történt korlátozás, azok a megszokott módon zajlanak”, és a Semmelweis műtői is „a megszokott rendben és kapacitással működnek.”.

Ami a teszteléseket illeti, a Szent Jánosban, ha egy fekvőbeteg esetében felmerül a gyanú, hogy koronavírussal fertőzött, őt az adott osztályon izolálják, és elvégzik a PCR-tesztet. Pozitív eredmény esetén átszállítják a Covid fertőző osztályra, amely a Kútvölgyi tömbben kialakított speciális Covid egységben található. Amennyiben a PCR-teszt negatív, akkor is elkülönítik az illetőt, és a járványügyi szabályoknak megfelelően 48 óra elteltével megismétlik a tesztet.

Ha járóbetegek esetében merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja, szintén PCR-tesztet végzünk. Ennek eredményéről az EESZT-rendszerben kapnak értesítést az érintettek, szükség esetén a következő mintavételről a beteg háziorvosa vagy a területileg illetékes erre kijelölt hatóság intézkedik

– tették hozzá.

Tavasszal a Semmelweis Egyetem klinikáira érkező minden fekvőbetegeket minden esetben – akkor is, ha tünetmentes volt – gyorstesztnek vetették alá. Mostani megkeresésünkre annyit írtak, hogy tavasz óta folyamatosak a szűrések, a munkatársak, a hallgatók és a betegek védelmében az egyetem területén mindenütt (irodákban, oktatási épületekben, kutatóhelyeken is), valamint kötelező és folyamatos a maszkviselés.

A Semmelweis Egyetemen általában napi ezer–kétezer PCR-vizsgálat történik. 

Betegek, Covid-19 tünetekkel érkezők, munkatársak, hallgatók, valamint olyan fekvőbetegek tesztelése zajlik, akiknél fennáll a légúti aeroszol képződés lehetősége a beavatkozások, vizsgálatok során, például intubáció vagy hörgőtükrözés alkalmával. Ezen túlmenően a fekvőbeteg-ellátásban érintett gyermek esetében az őket kísérő szülők tesztelését is elvégzi az egyetem – írták.

A János kórházban, ha járóbetegek esetében merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja, szintén PCR-tesztet végeznek. Ennek eredményéről az EESZT-rendszerben kapnak értesítést az érintettek, szükség esetén a következő mintavételről a beteg háziorvosa vagy a területileg illetékes, erre kijelölt hatóság intézkedik. Ha a kórház által levett minta pozitív, az intézmény úgynevezett higiénikus kollégája telefonon külön is értesíti a beteget. Dolgozóinknál koronavírus-fertőzés gyanúja esetén szintén PCR-tesztet végzünk. Annak eredményéig a munkavállaló nem dolgozhat. Az ismételt munkába állás feltétele, hogy két, 48 óra elteltével végzett negatív teszttel rendelkezzen dolgozónk – írta válaszában a kórház.

Kiemelt kép: Egy ápolónő védőfelszerelésben az éjszakai műszakban a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban. Fotó: Balogh Zoltán /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik