Belföld

Egy magyar pap a cölibátus eltörlését kéri Ferenc pápától, szerinte beteges ez az életforma

Hosszú és erős állításokkal teli posztot osztott meg blogján Cseh Péter, az írást – amely a cölibátus feloldását is kéri – pedig egyenesen Ferenc pápának címezte.

A papi egyedüllét a plébánián egy defektus, ami ezer defektust szül. Például ágyasságot, szenvedélybetegséget, úrhatnám pasztorációs stílust, strukturális önzést, egyszóval egocentrizmust

– írja.

“A pécsi egyházmegye papja vagyok. 2020. augusztus 5-e óta Szabadszentkirályon plébániai kormányzóként szolgálok” – olvasható a blogban, amely nagyrészt arról szól, hogy valójában mennyire magányos egy pap egy vidéki plébánián, a koronavírus alatt alig érintkezett emberrel Cseh például.

A papi életforma magányossága miatt „a papi szolgálatra való jelentkezést egyházmegyei keretek között egyetlen fiatalnak sem tudom őszintén és jó szívvel ajánlani. Az a meggyőződésem, hogy az a pusztulás, amit 10 év papi szolgálatom alatt láttam a plébániai pasztorációban, nem az evangélium gyümölcstermő erejét tanúsítja, hanem főleg a papi életforma egyre inkább betegessé váló valósága miatt van.”

Cseh a következőket ajánlja emiatt. „Meghatározott időn belül – legfeljebb 5 év – minden egyházmegyés klerikus válasszon az alábbi öt lehetőség közül:

  1. Legalább 3 fős klerikusi közösségbe lép egyházmegyés társaival.
  2. Felvételét kéri egy szerzetesközösségbe, vagy más pápai jogú közösségbe, mely fogad klerikusokat.
  3. Felmentést kér és kap a cölibátusi ígérete alól, és nyilvános papi szolgálatát megtartva megházasodik.
  4. Ha az első három közösségi életforma egyikét sem kívánja, vagy szándékában egyértelműen hiányzik az elköteleződés valósága, akkor rendelkezési állományba kerül. Ebben az állapotban nem kap lelkipásztori megbízást, de klerikusi státuszát megtartja. Lakhatás és papi illetmény nélkül önmagáról gondoskodik. Egy helyi plébános engedélyével alkalmanként papi szolgálatot vállalhat. Ha később változtatni szeretne helyzetén, akkor az első három közösségi életforma közül választhat.
  5. Kéri a laicizálást, melyet automatikusan megkap, amennyiben szándékát azzal indokolja, hogy nem kíván közösségi életformában élni.

A hvg.hu felidézi: Cseh Péter már szinte hagyományosan szabadszájú pap, 2016 júliusában például azért indult ellene vizsgálat, mert az akkor még rejtélyes miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád kiléte felől érdeklődött, illetve a szószékről is szerette volna támogatni a betelepítési kvótát. Ez utóbbit nem tehette meg, mert felfüggesztették, 2017-ben viszont arra jutott a vizsgálat, nincs olyan szempont, ami akadályozná Cseh Péter papi szolgálatát, így 2017 márciusa óta újra elláthatja plébánosi feladatait.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik