Belföld

Nem volt ott a TEK Szijjártóval a luxusjachton

A miniszter magánútján lemondhat az állandó védelem egyes elemeiről.

A belügyminisztertől akarta megtudni Stummer János (Jobbik), hogy biztosított-e védelmet a Terrorelhárítási Központ (TEK) Szijjártó Péter horvátországi luxusjachtos nyaralásakor. Az ellenzéki politikus felidézte, a miniszternek a kormány határozata szerint jár a személyi védelem.

Mint írta, Szijjártó Péter augusztus közepén pontosan meg nem határozható időpontban horvátországi nyaralásra ment, amit magánútként tartanak számon, noha a miniszter többször is  dolgozott, vagyis munkavégzéssel vegyes nyaralást folytatott.

Szerinte fontos kérdés, biztosított-e bármilyen védelmet a TEK Szijjártó Péternek, aki több ország miniszterével is tárgyalt  telefonon, így felvetődik a kérdés, biztosítva volt-e, hogy ezek a beszélgetések ne lehessenek lehallgathatóak.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában jelezte, Szijjártó Péternek valóban jár a személyi védelem. A TEK a vonatkozó jogszabály alapján biztosítja állandó védelmét, de a miniszter magánprogramjai idejére a védelem egyes elemeiről lemondhat.

Az írásbeli kérdésben szereplő időszakban a Terrorelhárítási Központ a védett személy magánprogramján nem volt jelen.

Feljelentették Szijjártó Pétert a luxusjachtozása miatt
A külügyminiszter nyaralásának ügye a Központi Nyomozó Főügyészségen van.

Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik