Belföld

Orbán Viktort megkérdezték, utazott-e már a Szijjártó-féle luxusjachton, de nem válaszolt

Választ kapott Bangóné Borbély Ildikó, miután az MSZP-s képviselő számos kérdést tett fel írásban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, Orbán Viktor miniszterelnöknek és a kabinet minisztereinek – minderről a Népszava számolt be. A téma Szijjártó Péter adriai luxusjachtozása volt.

Orbán Viktor többek közt az alábbi kérdéseket kapta Bangónétól:

  • Tudott-e arról, hogy Szijjártó Péter a Lady MRD jelzésű hajón tartózkodik, Szíjj László üzletember tulajdonában álló luxusyachton?
  • Milyen összefonódás van a kormány tagjai és a közpénzből gazdagodó oligarchák között?
  • Nem tartja képmutatásnak azt, hogy a miniszter irodai munkájáról közöl fotókat, miközben az igazság az, hogy egy luxusyachton nyaral?
  • Ön szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, hogy az ország külügyi kapcsolatait egy magánúton intézik?
  • Nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy a Kormány egy tagja a kormányzati megrendeléseknek köszönhetően meggazdagodott vállalkozó tulajdonában álló luxusyachton vendégeskedik?
  • Utazott-e már Ön a Lady MRD jelzésű hajón? Amennyiben igen, végzett-e utazása alatt miniszterelnöki tevékenységet? Amennyiben igen, mikor történt ez az utazás, mekkora ellenszolgáltatást fizetett az utazásért és mi volt az utazás célja?

A kormányfő helyett Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinet államtitkára válaszolt. Így:

A Kormány nem vezet nyilvántartást a kormánytagok és kormánytisztviselők magánprogramjairól és nyaralásairól, azok részleteiről, beleértve az utazás módját.

A többi miniszter is hasonlóan válaszolt. Nem derült tehát ki, hogy a kormányfő is kipróbálta-e már Szíjj László csodahajóját.

Szíjj László luxusjachtja olyan, mint a NER szakszervezeti üdülője
A tiszakécskei vállalkozó néhány év alatt lett Magyarország egyik leggazdagabb embere, története elválaszthatatlan Mészáros Lőrincétől. És a jelek szerint vagyonán is osztoznia kell a NER-elittel.

Az Átlátszó fényképezte le, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László tiszakécskei milliárdos hétmilliárd forint értékűre becsült jachtján pihent családjával, arra azonban mostanáig nem adott választ, hogy az utat ki fizette. A miniszter vagyonbevallása és fizetése alapján nem egedhetne meg magának egy ilyen utat: a G7 cikke szerint a Lady MRD-hez hasonló jachtok napidíja nagyságrendileg 10 millió forint. A külügyminisztérium sem árulta el, Szijjártó fizetett-e a luxusjachtos útért, de a G7 szerint a hajót csak ingyen vehette igénybe. Szijjártót tegnap a nyaralása miatt feljelentették.

„Becsszó, ez nem korrupció!” Miért védhetetlen Szijjártó nyaralása?
A külügyminiszter magánügynek tartja, hogy egy milliárdos luxusjachtján pihent. Miért nincs rendben ez az érvelés?

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik