Belföld

Kásler Miklós újabb kórházi ágyakat kért

A miniszter utasítása szerint plusz ágyakat kell tartalékolni az újabb fertőzöttek miatt.

Kásler Miklós megtiltotta a betegek hazaküldését, de utasította a fekvőbeteg-ellátókat, tartalékoljanak újabb üres ágyakat – írja a Népszava. A miniszter levelében előírta, hogy az intézmények a COVID-19 fertőzöttek ellátására a korábbi tíz helyett ágyaik húsz százalékát tartsák készenlétben. A kórházi vezetőknek péntekig kell visszajelezniük, megoldották a feladatot, az ágyak húsz százaléka üres. Ez eltérően érinti az intézményeket.

Van olyan kórház, ahol nem okoz gondot, másutt viszont – miután már nem átlag-, hanem teljesítmény-finanszírozást kapnak –, feltöltötték ágyaikat, beindultak a műtők. Ezeken a helyeken Falus Ferenc egykori tiszti főorvos szerint a döntés gyakorlatilag betegfelvételi zárlatot jelent, az pedig, hogy nem is küldhetnek haza senkit, megoldhatatlan helyzet elé állítja az intézményvezetőket.

A lap szerint a miniszter óvatossága ugyanakkor összecseng azzal, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint több nagyvárosban (Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsen, Székesfehérváron)  újra emelkedik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának koncentrációja.

26 év az új fertőzöttek átlagéletkora Magyarországon
Főleg Budapesten és Debrecenben emelkedhet a fertőzöttek száma.

A Népszava szerint az ellátható betegek számát Orbán Viktor kórházfestési programja is szűkíti. A fővárosi kórházakban ez a felújítássorozat most kezdődik. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) már egyeztet arról, hol, mit fessenek újra. A munkát jövő év végéig be kell fejezni, a festés idejére szabaddá tett kórtermek is apasztják azonban a gyógyításra használható ágyak számát.

459 új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon
Elhunyt egy idős, krónikus beteg is.

Kiemelt kép:  Bielik István / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik