Belföld koronavírus

Nem érvényesek a megkötött utasbiztosítások

A kormány, illetve a konzuli szolgálat lényegében a világ összes országát az utazásra nem javasolt térségek közé sorolta, vörösnek minősítette. Hogy ez mit jelent? Többek között azt, hogy ha külföldi utazás során egy magyar állampolgár az ezen a listán szereplő országokba érkezik, akkor az utasbiztosítás ott nem lesz érvényes, ezen országokra az utasbiztosítás területi hatálya nem terjed ki – hívja fel a figyelmet a korlátozás eddig nem ismert következményére a tepenzed.hu biztosítási portál.

A mai biztosítási szabályzatok alapján az utasbiztosítás hatálya a világ egyetlen országára sem terjed ki.

„Hiába ingázik valaki csak Ausztriába, hiába csak egy esküvőre ugrik át Pozsonyba vagy üzleti útra bárhová és hiába köt meg egy utasbiztosítást, az nem lesz érvényes. Még akkor sem, ha korábban megkötötte (akár éves, bérlet-jellegű biztosítást), de most indul, mert a feltételek szerint az számít, hogy az adott térségbe belépéskor az adott térségre volt-e korlátozás a Konzuli Szolgálat honlapján.”

Tehát ha szeptember 1. Ausztriában virradt rá az emberre és legkésőbb előző nap belépett az országba, a biztosítás érvényes, amíg haza nem jön vagy nem hagyja el Ausztriát. De ha hazajön és visszautazik, akkor onnantól kezdve hatályát veszti az utasbiztosítás. Nem csak akkor nem veheti igénybe, ha COVID-os lesz, de akkor sem, ha eltöri a lábát, ellopják a poggyászát vagy infarktust kap.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ajánlott videó

Olvasói sztorik