Belföld

Egyelőre nem találtak elegendő iskolaőrt

A szeptemberi tanévkezdéskor 423 köznevelési feladat-ellátási helyen léptek szolgálatba iskolaőrök – közölte Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Jelezte: további helyszínekre is toborozzák és képzik az iskolaőröket.

Rámutatott: azokon a helyeken léptek szolgálatba az iskolaőrök ahol a továbbképzés, az iskolapszichológus, a szociális munkás, a tantestület eddigi munkája nem volt elegendő a rend teljes körű fenntartásához, írja az MTI.

Az iskolaőr olyan személy, aki sokkal több mint egy portás, de nem rendőr

– fogalmazott.

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára közölte: 39 szakképzési centrumban 185 szakképzési intézmény jelezte szándékát, hogy részt venne a programban. Reményét fejezte ki, ez a kör bővül a jövőben.

Töreki Sándor, bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes ismertette: az iskolaőrök tanítási időben teljesítenek szolgálatot, sajátos jogokkal vannak felruházva, és rendelkeznek kényszerítő eszközzel, így bilinccsel, gumibottal és könnygáz sprayvel. Utóbbiak használatára csak kiemelten indokolt esetben kerülhet sor, hangsúlyozta.

A legutóbbi tájékoztatás szerint egyébként összesen 291 köznevelési intézménybe és 185 szakképző intézménybe, azaz 476 helyre kerestek iskolaőrt, azaz a tanévkezdéssel nem találtak minden egyes jelentkező intézménybe megfelelő jelöltet.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Kászoni László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik