Belföld

Dupla annyit ér most a TV2-csoport, mint négy éve

Négy év alatt megduplázódott a TV2-csoport értéke – ez adódik azokból a céges beszámolókból, amelyeket a G7.hu nézett át.

A TV2-csoportot 2013-ban adta el a korábbi német tulajdonos, aztán kacifántos úton jutott el Andy Vajnához (az akkorra Orbán Viktorral összeveszett Simicskával vívtak háborút, még 2014-2015-ben, Vajna került ki győztesen a meccsből.), aztán onnan meg Vida József közelébe.

Nagyjából 21 milliárd forintért cserélhetett gazdát a TV2-t és a csoport további tucatnyi csatornáját fenntartó cég 75 százalékos részvénycsomagja – derül ki a korábban Andy Vajna tulajdonában álló Magyar Broadcasting Co. Zrt. (MBC) tavalyi beszámolójából. Utóbbi vállalat ugyan a háttérben már évekkel ezelőtt eladta a TV2-t, a filmmogul haláláig azonban mégis a TV2 Média Csoport Zrt. anyacégeként működött.

Az MBC a napokban közzétett beszámolója szerint tavaly közel 11,6 milliárd forintos adózott eredményt ért el, aminek nagy részét, majdnem 11 milliárd forintot, egy nem részletezett részesedés értékesítésének nyeresége adta. A korábbi és a mostani éves jelentések alapján azonban teljesen egyértelmű, hogy a TV2 Média Csoport Zrt., egészen pontosan a cég háromnegyedének eladásából származik a profit.

Egy szó, mint száz: az ügylet 28 milliárd forintra értékeli a TV2-csoportot, ami alapján igencsak felértékelődött a médiavállalkozás az elmúlt években.

Ez alapján vonja le a következtetést a G7.hu, hogy „négy év alatt megduplázódott a csoport értéke. Bár ebben nyilván szerepet játszik, hogy időközben tíz új csatornát indított a TV2, de ennél sokkal fontosabb, hogy a korábban hosszú évekig masszívan veszteséges vállalkozás az elmúlt két évben már milliárdos nyereséget termelt.”

A fordulat nem független attól, hogy a csoport csatornáira ömlenek az állami hirdetések. A Kantar Media adatai szerint a főcsatornán a 2013-as tulajdonosváltás előtti években listaáron csak 2-3 milliárd forintot költöttek reklámokra az állami szereplők, Andy Vajna feltűnését követően azonban már tízszer ennyit.

Az árat azonban így sem könnyű úgy kezelni, mintha ténylegesen piaci tranzakcióról lenne szó. Egyrészt azért, mert – ahogy arról tavaly beszámoltunk – ténylegesen már évek óta nem Andy Vajna volt a TV2 tulajdonosa, a filmmogul már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnek. Egészen pontosan egy olyan cégnek, a Businesshelp Kft.-nek, amely akkor még egy cinkotai nő tulajdonában állt, ám Andy Vajna halálát követően nagyon hamar feltűnt mögötte a Takarékbankot irányító Vida József, illetve rajta keresztül Mészáros Lőrinc üzleti köre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik