Belföld

Nők elleni zaklatás miatt emeltek vádat a váratlanul lemondott fideszes polgármester ellen

Borsodi László, Levelek polgármestere indoklás nélkül mondott le július végén. A 24.hu most megtudta, hogy a fideszes politikus ellen a megyei ügyészség még 2018-ban vádat emelt. A vád szerint nőket zaklatott, személyes adatokkal élt vissza, és a becsület csorbítására alkalmas hamis képfelvételt hozott nyilvánosságra. A lemondott polgármestert akár több évre is elítélhetik. Nyilatkozni nem akart, ahogy a faluban megkérdezettek zöme sem.

Eltűnt, mint Petőfi a ködben!

– rikkantja egy nagydarab férfi a leveleki piacon, amikor arról kérdezem, hogy mi lett a falu fideszes polgármesterével, Borsodi Lászlóval, aki június végén mondott le, azonnal és indoklás nélkül. Amikor elmondom, hogy riporton vagyunk, elnémul, a mellette álló felesége kijelenti, hogy nem tudnak semmit, és húzza is arrébb az urát.

De miért mondott le a polgármester? – vagy tucatszor tesszük fel ezt a kérdést a Nyíregyházától mintegy 20 kilométerre fekvő falu központjában aznap, amire rendre vállhúzogatás a válasz, majd sietős távozás, és a tipikus búcsúmondat: „Én nem tudok semmit.”

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Amit nehéz elhinni, legalábbis annak alapján, amit a helyszínen hallottunk néhányaktól. A faluban lakók – állították nekünk többen – tudnak valamilyen sötét, magánéleti ügyről, de hogy ez pontosan mi, azt még a jól értesültek sem merték kimondani nekünk, idegeneknek.

Zaklatás, hamis képfelvétel

A lemondását Borsodi a Facebook-oldalán jelentette be, amit azóta már törölt, a falu dolgainak intézését pedig villámgyorsan átadta helyettesének, tehát még az októberre kiírt időközi választásig sem látja el településvezetői teendőit. Beszéltünk a jegyzővel is, aki állítása szerint – a faluban uralkodó hivatalos álláspontnak megfelelően – a mai napig nem tudja a polgármester távozásának okát, azt tehát a hivatalban sem részletezték.

Függetlenből fideszes

2010-ben még függetlenként választották meg polgármesternek Borsodi Lászlót, 2014-ben már fideszesként újrázott. A tavaly őszi volt a harmadik győzelme – 63 százalékot kapott – az informatika tanár végzettségű polgármesternek, akiről két jellemző vélemény forog a leveleki utcákon: sokat fejlődött alatta a település, ugyanakkor ha adott valamit, legyen az állás, pályázat, támogatás, úgy tett, mintha kegyet gyakorolna. A legutóbbi választás eredményeként a polgármesterrel együtt három fideszes és négy független került be a leveleki képviselő-testületbe.

A sajtónak azonban több elképzelése is volt a történtekről. A Blikk pár nappal a lemondást követően arról írt, hogy Borsodi állítólag „fideszes belharc áldozata”, mert konfliktusa van a térség országgyűlési képviselőjével, Kovács Sándorral. Az Alfahír egy Facebook-komment alapján jutott arra az eshetőségre, hogy a vidéki kis települések a különböző adók emelése és más megszorítások miatt lehetetlenülnek el, és Borsodi is ezért dobhatta be a törülközőt. A Jobbik-közeli portál szerint a polgármester ráadásul 2016-ban állítólag felpofozott egy helyi roma férfit, akit most ennek apropóján felhívtunk, hátha a pofonnak lehet köze a lemondáshoz. Ám kiderült, hogy nincs, és az érintett, Bakró Pál is értetlenül állt a polgármester távozása előtt. Ő amúgy az óvodaügyre tippelt: történt ugyanis, hogy az európai uniós százmilliókból készülő létesítmény építése egy ideje áll, állítólag a fővállalkozó és az alvállalkozó összeveszett, ez a helyzet pedig agyonnyomhatta a településvezetőt.

És ezzel még nincs vége az elképzeléseknek, amelyek Borsodi László távozását magyarázzák.

A legmeredekebb verziót – amelyet szintén egy helyi forrástól hallottunk augusztus elején – egyelőre le se merjük írni, olyan vad állítások szerepelnek benne. Mivel azonban a hajmeresztő történet részleteiben meglehetősen pontosnak tűnt, a rendőrséghez fordultam, ahonnan a Nyíregyházi Járásbíróságra irányítottak. Így derült ki, hogy a volt leveleki polgármesterrel szemben büntetőeljárás van folyamatban.

Ezen túl még a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségtől is kaptam információkat, a bírósági válaszokkal együtt pedig annyi biztosan kijelenthető az indoklás nélkül lemondott polgármester ügyéről, hogy

  • Borsodit 2017-ben feljelentették zaklatás vádjával.
  • A nyomozást a Vásárosnaményi Rendőrkapitányság folytatta le, ennek során lefoglalták a polgármester több digitális eszközét, amiken az üggyel összefüggő kép- és videofelvételeket találtak.
  • Borsodi tagadta a vádakat, amelyeket azonban biztonságikamera-felvétel is megerősít az ügyészség szerint.
  • A Nyíregyházi Járási Ügyészség 2018 októberében emelt vádat a Nyíregyházi Járásbíróságon, két nő sérelmére elkövetett zaklatás, személyes adattal visszaélés vétsége, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, becsület csorbítására alkalmas hamis képfelvétel nyilvánosságra hozatalának bűntette, valamint információs rendszer megsértése vétsége miatt.
  • Az ügyészség a 24.hu-nak megerősítette: az említett képfelvétel szexuális tartalmú.
  • Az ügyben több alkalommal tartott már tárgyalást a bíróság, kihallgatták a vádlottat, meghallgatták az ügy sértettjeit. Ítélet még nincs.

Mindebből az is következik, hogy amikor legutóbb, 2019 őszén Borsodit ismét megválasztották Levelek élére, addigra az ügyészség már közel egy éve vádat emelt ellene. Ahogy az is egyértelmű, hogy amivel vádolják, azt a település vezetőjeként követhette el. Hogy pontosan mi történt, arról hallottunk több verziót is, azonban ezeket bizonyítékokkal alátámasztani nem tudjuk, így egyelőre felelőtlenség lenne részleteket közölni.

A hivatalban tudtak róla

Elértük Borsodi Lászlót is, aki miután megtudta, hogy az ellene folyó büntetőeljárásról kérdeznénk, közölte, hogy nem akar nyilatkozni. Jeleztük neki, hogy cáfolhatja vagy árnyalhatja az általunk megismert információkat, azonban ezzel a lehetőséggel nem kívánt élni, és letette a telefont. Kerestük személyesen is Leveleken a volt polgármestert, ám nem jártunk sikerrel, és SMS-ünkre sem válaszolt, így arra sem, hogy a büntetőügy miatt mondott-e le.

Fotó: Mohos Márton /24.hu

Szűkszavú volt a települést jelenleg irányító alpolgármester is. Turóczyné Székely Anitára órákon át vártunk a hivatalánál, de nem tudott minket fogadni. Végül az önkormányzat egyik dolgozója felajánlotta, hogy megpróbál időpontot egyeztetni, mire jeleztük, hogy csak pár kérdést szeretnénk feltenni a Borsodihoz hasonlóan fideszes politikusnak, amire azt a választ kaptuk, hogy az alpolgármester nagyon elfoglalt. Telefonon azért elértük őt, de csak annyit mondott, hogy „tesszük a dolgunkat”, a falu ügyeiről, illetve Borsodi László távozásáról viszont

nem szeretnék nyilatkozni, kérem, tartsa ezt tiszteletben!

Hiába kérdeztünk rá SMS-ben, van-e tudomása a volt polgármester elleni eljárásról, erre sem felelt.

Egy önkormányzati dolgozótól viszont úgy értesültünk, hogy a hivatalban tudtak az eljárásról, sőt Borsodi állítólag olyasmit is mondott, hogy ha olyan fejlemény történik, amiről tudnia kell a hivatalnak, azt el fogja mondani a munkatársaknak. Hogy ez pontosan mit jelent, nem tudni.

„Ez egy háromezres falu, nyilván mindenki hallott az ügyről” – ezt még leveleki utunk előtt mondta az egyik önkormányzati képviselő, amikor két hete felhívtuk Borsodi lemondásának körülményeit firtatva. Miután elmondta, hogy a nevét nem szeretné a cikkben látni, hozzátette: azt nem tudja, hogy ez vezetett-e a lemondáshoz, és az „ügy” részleteibe sem akart jobban belemenni, annyit mondott csak, meglepte a fideszes polgármester távozása, mert annak nem volt előjele.

Elértük a bűncselekmény egyik sértettjét is, aki a bírósági üggyel kapcsolatos információinkat megerősítette, de leszögezte, hogy ezen túl nem akar az ügyről nyilatkozni. Rövid beszélgetésünk alatt annyi azért egyértelműen kiderült, hogy a történtek nagyon megviselték.

Milyen büntetést kaphat a volt polgármester?

Miután Borsodit több mindennel vádolják, nem egyszerű megállapítani, hogy milyen büntetést kaphat, és a helyzetet az is bonyolítja, hogy egy polgármesterről, tehát hivatalos személyről van szó – ezért kértük meg dr. Bátki Pál büntetőjogászt, hogy segítsen értelmezni a helyzetet. „Ha bűnösnek mondják ki, mivel több bűncselekményről van szó, halmazati büntetést szabnak ki. Ez azt jelenti hogy a legsúlyosabb büntetési tételt veszik alapul és a büntetési tétel felső határa a felével emelkedik” – mondta. „Itt a legsúlyosabb bűncselekmény a személyes adattal visszaélés vétsége, mivel ha ezt polgármesterként, tehát hivatalos személyként követte el, akkor a büntetési tétel három évig terjedő szabadságvesztés. Ez a bűnhalmazat miatt a felével emelkedik, tehát 4 és fél év a felső határ.” Bátki hozzáteszi: a bírónak a büntetés kiszabásakor a középmértékből kell kiindulnia. Ez két év három hónap. A konkrét ügy súlyosító és enyhítő körülményei befolyásolják, hogy ettől lefelé vagy felfelé eltér-e. Enyhítő körülmény például a büntetlen előélet, súlyosító, hogy mint polgármesternek példát kellene mutatnia. Ha a bíró 2 évnél nem súlyosabb szabadságvesztést szab ki, akkor annak végrehajtását fel lehet függeszteni. „A konkrét ügy ismerete nélkül nem érdemes találgatni, hogy mi lesz a büntetés, pénzbüntetés, közérdekű munka, felfüggesztett szabadságvesztés mind szóba jöhet. Amit biztos meg kell fontolnia a bírónak, az a közügyektől eltiltás, ami azzal járna, hogy meghatározott ideig nem lehet polgármester sem” – mondta a büntetőjogász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik