Belföld koronavírus

A szennyvízvizsgálatok alapján nőni fog a koronavírusos esetek száma a következő napokban

Békéscsabán, Budapest déli és központi területein, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsen és Székesfehérváron is növekedő tendenciát mutattak ki a koronavírus örökítőanyagának mennyiségében a múlt héten végzett szennyvízvizsgálatok. A szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését, vagyis a szakemberek előrejelzése szerint erre kell számítani a következő napokban, míg a többi mintavételi helyen stagnál az örökítőanyag mennyisége – olvasható a kormányzati honlapon.

Igaz, sok múlik azon is, hogy kiket tesztelnek a betegségre, hiszen bő egy héttel ezelőtt a szennyvízminták alapján nem jósolták a megbetegedések számának növekedését, az mégis megtörtént.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A vizsgálatok Budapesten kezdődtek, jelenleg a három budapesti szennyvíztelepen, a megyeszékhelyeken és néhány más vidéki városban vesznek rendszeresen mintát.

Ajánlott videó