Belföld

Fürjes: Karácsony azonnal szüntesse meg a nagykörúti kerékpársávot!

A fővárosi kerékpársávok azonnali megszüntetését sürgette Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, aki Twitter-oldalán azt írta: „autósok dugóban, biciklisáv üres, kereszteződésben káosz. Autóval járni nem deviancia!”

Fürjes előzőleg levélben kérte Karácsony Gergelyt, hogy fejezze be „az autósüldözést”, és szüntesse meg a Nagykörúton, az Üllői út belső szakaszán és más forgalmas budapesti főútvonalakon kísérleti jelleggel kialakított kerékpársávokat.

A főpolgármester már hétfőn bejelentette, hogy a Nagykörút egy részén a parkolósávban alakítják ki a kerékpársávot, így visszaadják az autósoknak a kétszer két sávot a Dohány utcáig. Vagyis a Blaha Lujza tér és a Nyugati pályaudvar közötti szakaszon marad a kétszer egy sáv, forgalmi módosításokkal, így például a csomópontok előtt kialakítanak kétsávos megoldásokat, és a lámpák átállításával is segítik az autósok haladását. A változások nagy része szeptember elején megtörténik, a másik része a hónap végén.

Érdekes munkamegosztásra utal a kormányoldalon, hogy Fürjes szövetségese, a Budapest Fejlesztési Központ vezetője, Vitézy Dávid hétfőn örömét fejezte ki, hogy „a Nagykörút esetében is végül megszületett a kompromisszum, miután a ma reggel Fürjes Balázs által tett javaslatot elfogadva, azzal egybevágóan úgy döntött a Városháza, hogy a következő napokban a nagykörút legforgalmasabb szakaszain a parkolósáv helyére kerül a kerékpársáv.”

A szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom közben azt jelentette be, hogy a forgalmas fővárosi útvonalakon kijelölt kerékpársávok megszüntetéséért, illetve áthelyezéséért gyűjt aláírásokat, Dúró Dóra indoklásuk azt mondta, hogy Karácsony Gergely a kerékpársávok kijelölésével megbénította a főváros közlekedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik