Belföld

A badacsonyi önkormányzat 20 milliót követelhet az alpolgármestertől

Hartai Béla eladta azt telket, amelyen turisztikai fejlesztést kellett volna végrehajtania 2022-ig. Az önkormányzat ügyvédje szerint jár nekik a kötbér, az alpolgármester viszont nem akar fizetni, így per jöhet.

Jogosan kérhet 20 millió forint meghiúsulási kötbért az alpolgármestertől a badacsonytomaji önkormányzat

– ezt a jogi álláspontot ismertette a testület múlt heti ülésén a képviselőkkel a település polgármestere. A Krisztin N. László által felolvasott ügyvédi levél szerint helyettesének, Hartai Bélának azért kell kifizetnie ezt az összeget, mert feldarabolta és eladta azt az önkormányzattól jutányos áron kapott telket, amelyen turisztikai fejlesztést kellett volna végrehajtania. Az ígért beruházás azonban elmaradt, miközben az alpolgármester jelentős hasznot húzhatott az ügyletből.

A 24.hu júliusban írta meg, hogy Hartai (még mielőtt alpolgármester lett volna) szerződésben vállalta: 2022-ig pincesort épít a területre. A Krisztin polgármesterrel együtt aláírt megállapodás azt is tartalmazta, hogy ha nem valósul meg a beruházás, az önkormányzat visszaveheti tőle az ingatlant, és a vállalkozó kötbért is fizet. Az élő szerződés ellenére az alpolgármester a terület nagyobb részét idén májusban eladta a Vértes-Út Építő Kft. tulajdonosának, Patányi Gergelynek.

Hartai, aki a polgármester oldalán hallgatta végig az ügyvédi véleményt, válaszként azt mondta, az ő jogi képviselője természetesen nem osztja az önkormányzat ügyvédjének álláspontját, így az ügy minden bizonnyal bíróság elé kerül majd.

Hartai felszólalásában libalegelőnek titulálta a szóban forgó ingatlant, amely a környék legmenőbb szállodái és borászatai szomszédságában található. Közölte, ő csak a vásárlás után tudta meg, hogy az építési szabályzat szerint alacsony a terület beépíthetősége. Mint mondta, egy pincesort, egy éttermet és több apartmanházat tervezett megépíteni, de végül talált egy olyan befektetőt, aki megelégedett az alacsonyabb beépíthetőségi szinttel is.

Orbán Péter, Badacsonytomaj 2018 előtti alpolgármestere lapunknak azt állította, hogy Hartai neki már két éve egy asztaltársaság előtt azt mondta, 100 milliós vevőt talált az önkormányzattól 35 millió forintért megszerzett területre. Szerinte kizárt, hogy erről a telekspekulációról Krisztin N. László polgármester csak a sajtóból értesült volna. Ez azért is valószerűtlen, mert a 2018 előtti testület épp azért találta ki a kötbéres szerződést Hartaival, mert gyanúsnak találta, hogy le akarja vetetni az önkormányzat visszavásárlási jogát a terület tulajdoni lapjáról – jelentette ki Orbán.

A képviselő-testületnek Hartai kérésére egy évvel az eladás után kellett újra foglalkoznia a telek ügyével. Hartai akkor azt állította, indulni szeretne a turizmusfejlesztési Kisfaludy-program egyik pályázatán, de a visszavásárlási garanciát tartalmazó bejegyzés akadályt jelent, mert az ingatlannak teher- és igénymentesnek kell lennie. Ekkor egyébként Hartai ígérete csak egy pincesor felépítéséről szólt, pontosabb beruházási terveket nem kapott a képviselő-testület.

A Krisztin N. László vezette önkormányzatra rájár a rúd mostanában. Az elmúlt napokban derült ki az is, hogy a Közbeszerzési Hatóság párhuzamosan öt eljárást kezdeményezett a város fejlesztési ügyeit érintően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik