Belföld

Terhességi tesztet is vett a kampánytámogatásból egy képviselőjelölt

Nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki a 2018-as országgyűlési képviselők választásakor jelöltként kapott támogatást nem a kampánycélokra fordította, hanem családi kiadásokra.

A 36 éves vádlott egy parlamenten kívüli párt képviselő-jelöltjeként indult Somogy megye egyik választókerületében, és ennek megfelelően egymillió forint központi költségvetésből származó támogatásra volt jogosult.

A kapott támogatás kizárólag a választási kampányidőszak alatt, a kampánytevékenységgel összefüggő dologi kiadások finanszírozására fordítható, és annak felhasználásáról a jelölteknek elszámolást kell benyújtani a Magyar Államkincstárral történt megállapodás szerint – tisztázzák az ügyészségi közleményében.

A vádlott be is nyújtotta elszámolását, azonban a számlák alapján a támogatásból több mint 750 000 forintért családja részére vásárolt.

A bizonylatok szerint a férfi élelmiszert, gyerekjátékokat, gyerekruházatot, gyógyszert, terhességi tesztet és ékszereket vett a pénzből, így az állami költségvetést megkárosította.

Az ügyészség vádiratával egyezően a Kaposvári Járásbíróság jogerősen 1 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki a vádlottal szemben, melynek végrehajtását 2 évre felfüggesztette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik