Belföld

Öt börtönőrnek kellett megfékeznie egy tüzet rakó őrjöngő rabot

Hivatalos személy elleni erőszak, valamint rongálás és testi sértés miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség azzal a fegyenccel szemben, aki tüzet gyújtott a zárkájában, majd az őrökre támadt.

A 43 éves gyöngyösi férfi fél évvel ezelőtt az ágyára halmozta az intézet tulajdonát képező ágyneműt és a ruházatát a zárkájában, majd azokat öngyújtójával meggyújtotta. A tűz hamar fellángolt, nagy lánggal égett és átterjedt a szivacsmatracra is. Eközben az elítélt kitörte a zárka udvarra néző ablakát, majd egy üvegdarabot a kezébe fogva a zárkaajtó elé állt, és kikiabálva fenyegetni kezdte a felügyelőket.

Ekkor öt szolgálatban lévő bv. tiszt és tiszthelyettes érkezett a zárkához, majd kinyitották az ajtót. Egyikük kiütötte a rab kezéből az üvegdarabot, a többiek pedig földre teperték a felszólításuk ellenére tovább fenyegetőző és a testi kényszernek ellenálló férfit. A huzattól még jobban fellángoló tűz keltette nagy füstből kihúzták a folyosóra, ahol egyiküket ököllel homlokon ütötte, amikor meg akarták bilincselni.

Ezután már sikerült megfékezniük a dühöngő, a felügyelőket folyamatosan szidalmazó és fenyegető rabot, a zárkában keletkezett tüzet pedig poroltóval eloltották. A férfi 94 ezer forintos kárt okozott az intézetnek a tűzzel.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség fegyházbüntetést, valamint közügyektől eltiltást indítványozott a többszörösen visszaeső férfival szemben azzal, hogy kötelezzék a 227 ezres bűnügyi költség megfizetésére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik