Belföld

Nem változott a jegybanki alapkamat

Egyhavi mélypontra gyengült a forint az euróhoz képest nemzetközi bankközi devizapiacon kedden, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának kamatdöntő ülése előtt.

Az euró 353,66 forinton forgott délután háromnegyed kettőkor, 0,57 százalékkal gyengült az előző napi záráshoz képest. Eddigi napi mélypontján már 353,91 forintot kellett adni a közös európai fizetőeszközért, ami július 20. óta nem fordult elő.

A forint árfolyamát a múlt hét eleje óta nyomás alatt tartja a csalódást keltő második negyedéves GDP-adatok, a magas infláció és a laza monetáris politika egyvelege, írja az MTI.

Nem változott a jegybanki alapkamat

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,6 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kedden; a kamatfolyosó is változatlan maradt, közölte az MNB.

A testület legutóbbi, júliusi kamatdöntő ülésén 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, ahogy az azt megelőző alkalommal is, akkor 0,75 százalékra. A jegybanki alapkamat ezt megelőzően 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon.

Elemzők a júniusi kamatcsökkentés váratlannak nevezték, a júliusi enyhítésre azonban számítottak, mivel Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatcsökkentés után néhány nappal azt mondta, hogy a júliusi kamatdöntő ülésen ő maga fog újabb 15 bázispontos kamatcsökkentést javasolni, de hozzátette „nem opció és nem lehetőség ezen szint alá menni”.

Kiemelt kép: Kummer János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik