Belföld

Fekete-Győr: Senki nem fog lámpavason lógni, de lesznek büntetőügyek!

Optimista hangvételű interjút adott a Népszavának Fekete-Győr András, a Momentum júniusban újraválasztott elnöke.

Fekete-Győr a 2022-es országgyűlési választásról azt mondta, az ellenzéknek reális esélye van a győzelemre, amihez legalább 54 választókerületben nyernie kell. A Momentum ráadásul az ellenzék által megszerzett egyéni kerületek többségében, tehát akár 27-28 helyen szeretné képviselni a választókat.

A Momentum az ellenzék egyik legerősebb pártjaként annyi választókerületben szeretne jelöltet állítani, amekkora a társadalmi súlya Magyarországon.

– mondta Fekete-Győr, hozzátéve, hogy minél nagyobb képviselethez jut az új politikai generáció, annál nagyobb lesz a változás Magyarországon.

A pártelnök szerint a győzelem után nem törekednek arra, hogy mindenképp revansot vegyenek az ellenfélen, de Magyarország nem lehet a jövőben következmények nélküli ország, így aki elkövetett valamilyen politikai vagy egyéb bűncselekményt, arra számíthat, hogy felelősségre vonják.

Ezt nem revansnak, hanem igazságtételnek hívom. Senki nem fog lámpavason lógni, de lesznek büntetőügyek, mert kell, hogy legyen következménye az elmúlt évtizedek bűneinek. Ez vonatkozik nem kormánypárti személyekre, politikusokra is.

A választással kapcsolatban elhangzott az is, hogy a Momentum arra kért minden ellenzéki pártot, hogy csak olyan személyeket indítson, akiknek feddhetetlen a múltja. Fekete-Győr szerint a választókörzetekben előválasztásokkal dönthetik el, hogy melyik párt jelöltje legyen az induló.

A pártvezető kitért a Momentum és DK között kialakult feszültségre is. Azt mondta, úgy látja, hogy Gödön Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke elveszítette a kontrollt saját pártja felett. Ugyanakkor hangsúlyozta:

Göd nem országos jelenség, hanem egy csúnya kivétel. Ha voltak is konfliktusok máshol, azokat vagy helyi szinten, vagy a pártok közbenjárásával mindig sikerült kezelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik