Belföld

Folytatódhat az online nyelvvizsgázás

A járványügyi veszélyhelyzet idején bevezetett lehetőség népszerűnek bizonyult, májustól augusztus közepéig mintegy hétezer online nyelvvizsgát tettek, közel ötezret sikeresen. A napokban megjelent kormányrendelet értelmében az erre alkalmas és megfelelően felkészült vizsgaközpontok újabb határidő meghatározása nélkül, a továbbiakban is szervezhetnek online nyelvvizsgát – írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Május elején három vizsgaközpont kis létszámokon élesben próbálta ki az újfajta vizsgáztatási módot, ami iránt a kezdetektől komoly érdeklődés mutatkozott. A járványügyi veszélyhelyzet idejére egészségvédelmi okokból megnyitott lehetőséget a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti rendelkezések augusztus végéig hosszabbították meg. Az újabb döntés már határidő rögzítése nélkül teremti meg az online vizsgáztatás jogszabályi feltételeit a továbbiakra is.

A vizsgaközpontoknak a vizsga megszervezésének módjával egyértelműen ki kell zárniuk annak lehetőségét, hogy a vizsgázó más személytől származó, meg nem engedett segítséget vegyen igénybe.

A módosításnak köszönhetően a vizsgázók nem akkreditált vizsgahelyszínen, hanem elektronikus úton bárhol (például akár az otthonukban is) letehetik a számítógépes nyelvvizsgát. A kényelmes és korszerű megoldás ősztől nem csupán veszélyhelyzeti intézkedésként alkalmazható, beépül a szolgáltatás nyújtására felkészült vizsgaközpontok általános gyakorlatába.

Kiemelt kép: Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik