Belföld

Ön is szokott oligarchák hajóján nyaralni?

Bangóné Borbély Ildikó a kormány valamennyi tagját megkérdezte. A miniszterelnök és a külügyminiszter külön kérdést is kapott.

Szijjártó Péter külügyminiszter adriai hajóútja után a szocialista politikus külön-külön valamennyi kormánytagot végigkérdezte, elfogadhatónak tartja-e, hogy egy miniszter „magánúton” intézi miniszteri feladatait?

Nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy a Kormány egy tagja a kormányzati megrendeléseknek köszönhetően meggazdagodott vállalkozó tulajdonában álló luxusyachton vendégeskedik?

Utazott-e már Ön a Lady MRD jelzésű hajón? Amennyiben igen, végzett-e utazása alatt miniszteri tevékenységet? Amennyiben igen, mikor történt ez az utazás, mekkora ellenszolgáltatást fizetett az utazásért és mi volt az utazás célja?

Nemzetbiztosági szempontból mennyire helytálló, hogy kikapcsolták a hajón a nyomkövető rendszert?

Bangóné Borbély Ildikó a miniszterelnöknél külön rákérdezett, hogy Orbán Viktor tudott-e Szijjártó Péter külföldi utazásáról, illetve arról, hogy külügyminisztere a Lady MRD jelzésű, Szíjj László üzletember tulajdonában álló luxusyachton tartózkodik?Engedélyezte-e neki a külföldi utat, illetve azt, hogy magánútján is miniszteri feladatait intézze?

Milyen összefonódás van a kormány tagjai és a közpénzből gazdagodó oligarchák között?

Egyebek mellett arra is kíváncsi volt, a kormányfő szerint nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, ha az ország külügyi kapcsolatait egy magánúton intézik?

Szijjártó Pétertől arra várt választ, hogy összeegyeztethetőnek tartja-e miniszteri hivatásával,

hogy egy közpénzből meggazdagodott vállalkozó tulajdonában álló hajón nyaraljon és onnan intézze miniszteri feladatait?

A morális kérdéseken túl az ellenzéki képviselő, arra is kíváncsi volt, milyen közlekedési eszközzel jutott el miniszter a hajóra.  Ha tömegközlekedési eszközzel,

tervezi-e koronavírus-teszt elvégzését az országba való visszaérkezésekor? A miniszteri juttatása részét képezi-e ingyenes koronavírus-teszt?

  • Hogyan talált rá pont erre a hajóra? Mi alapján választotta pont ezt a hajót nyaralása helyszínéül?
  • Mennyit fizetett, milyen ellenszolgáltatást nyújtott a hajó tulajdonosának az utazásért cserébe?
  • Amennyiben a hajón az utazás ajándék volt, ez hogyan egyeztethető össze miniszteri hivatásával?
  • Milyen kapcsolatban van a tulajdonossal?
  • Utazott-e már korábban is ezen a hajón?
  • Mi volt az oka annak, hogy Facebook oldalára olyan képeket töltött fel, amelyek tanúsága szerint az irodájában dolgozott, miközben egy luxusjachton tartózkodott?
  • Hogyan egyeztethető össze az adriai hajókázása a “több Balaton, kevesebb Adria” szlogennel?
  • Hogyan egyeztethető össze miniszteri hivatásával, hogy egy többszintű válság idején egy luxusjachton tölti az idejét?
  • Jelezte-e a miniszterelnöknek utazási szándékát?
  • Milyen technikai feltételek biztosítják, hogy egy luxusjacht fedélzetén is a megfelelő titoktartási, biztonsági protokollok mellett tudja az ország külpolitikája szempontjából fontos ügyeket intézni?
  • Nemzetbiztosági szempontból mennyire helytálló, hogy kikapcsolták a hajón a nyomkövető rendszert?
Szíjj László luxusjachtja olyan, mint a NER szakszervezeti üdülője
A tiszakécskei vállalkozó néhány év alatt lett Magyarország egyik leggazdagabb embere, története elválaszthatatlan Mészáros Lőrincétől. És a jelek szerint vagyonán is osztoznia kell a NER-elittel.

Kiemelt kép: Youtube / Benetti Yachts

Ajánlott videó

Olvasói sztorik