Belföld

Lázár János és egykori államtitkára könyvet ad ki Churchill pénzügyeiről

Kiadóként állt össze az Orbán-kormány leváltott minisztere és egykori beosztottja, hogy történelmi életrajzi könyvet dobjanak piacra. Lázár János, a Miniszterelnökség korábbi vezetője és Csepreghy Nándor egykori államtitkár Winston Churchill pénzügyeiről jelentet meg egy monográfiát.  A Nincs több pezsgő – Churchill és a pénz című könyv szerzője David Lough brit történész, akinek ez a kötete 2015-ben jelent meg.

A könyvkereskedők weboldalára Lázár János ajánlásával került fel a könyv. A szövegben Lázár magának teszi fel a kérdést:

Vajon egy politikus miért vállal szerepet a legújabb, sajátos szempontú Churchill-életrajz kiadásában?

A volt miniszter szerint a publikálás elleni ellenérv lehet, hogy Churchillt felelősség terheli azért, mert az angolszász bombázók 1944-ben földig rombolták Budapestet. A projekt mellett szól azonban egy sokkal nyomósabb érv, mégpedig az, hogy a szerző Churchillnek az anyagi függés vagy függetlenség közötti harcát dolgozta fel. Ez olyan téma Lázárt messzemenően érdekli, hiszen azt rögzíti:

A pályám során magam is fölismertem: a közügyek intézőinek cselekvési szabadságát alapvetően határozza meg anyagi függésük vagy függetlenségük.

A könyvkiadás hátteréről megpróbáltuk megkérdezni Csepreghy Nándort, de a volt államtitkárt egyelőre nem sikerült elérnünk.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik