Belföld

Az államadósság bevitt egy ütést Orbánéknak

Orbán Viktor 10 éve küzd az államadóssággal. Akkor hirdette meg – sok más mellett – kormányfőként az államadósság elleni harcot. Az első időben csak a magán-nyugdíjpénztári pénzek bekebelezésével tudta lejjebb szorítani az adósságot, aztán az egyszer-kétszer megugrott – főként, mert a gazdasági teljesítmény csökkent.

Ugyan az államadósság gazdasági teljesítményhez (GDP-hez) mért aránya a 2010 előtti 80 százalék feletti szintről nagyon lassan, de 70 százalék környékére mérséklődött mostanra. Most azonban újra nagyot fog ugrani.

Két okból: egyrészt tavasszal óriási összegű, több mint 1200 milliárd forint értékben bocsátott ki devizakötvényt az állam, devizában adósodott el tehát, másrészt pedig Matolcsy György jegybankelnök álma, a 2-3 százalékos idei gazdasági növekedés helyett a második negyedévben bő 10 százalékos visszaesés volt, és idén elemzők már 4-6 százalékos egész éves visszaesést jósolnak. Így pedig a GDP-hez mért államadósság két okból is nőni fog. Az év végére az államadósság mutató akár a GDP 77-78 százalékára is emelkedhet – írja a Népszava, alátámasztva hitelminősítők becsléseivel a számításait.

Más országokban is nő persze az államadósság, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt. Jövőre pedig, ha minden jól megy, a gazdasági növekedés újraindulása miatt az államadósság mérséklődhet.

A magyar államnak pedig már komolyan vehető költségvetésihiány-célja sincs. Volt kettő, de azok többszörösére rúgó hiány jött össze csak az első fél évben, vonja le a tanulságot a lap.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Lámfalussy-konferencián a budapesti Marriott hotelben 2017. január 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik