Belföld

Az ÁSZ szabálytalanságot talált az LMP és a Párbeszéd pártalapítványainál

A Megújuló Magyarországért Alapítvány és az Ökopolisz Alapítvány 2017-2018-ban a gazdálkodására vonatkozó belső szabályait nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki, illetve a tevékenységéről szóló éves jelentések készítése során nem biztosította a költségvetési támogatás felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát – közölte hétfőn az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A Megújuló Magyarországért Alapítvány, amely a Párbeszéd pártalapítványa, az ÁSZ szerint az alkalmazott könyvviteli rendszereiben nem biztosította a tevékenységéről közzétett éves jelentések részeként elkészített – a költségvetési támogatás felhasználására vonatkozó – kimutatás adatainak alátámasztását, így nem teremtette meg a költségvetési támogatás felhasználásának elszámoltathatóságát. A pártalapítvány ráfordításainak elszámolása 2017-2018-ban nem volt szabályszerű. A pártalapítvány a 2017-2018. évi egyszerűsített éves beszámolói mérlegtételeinek alátámasztásához nem állított össze leltárt, ezáltal nem igazolta, hogy a beszámolói a vagyoni helyzetéről megbízható és valós összképet mutatnak.

Az LMP-hez tartozó Ökopolisz Alapítvány az ÁSZ vizsgálata alapján a 2017-2018 közötti időszakban a gazdálkodására vonatkozó belső szabályait nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki, nem határozta meg a költségvetési támogatás felhasználásának nyilvántartási szabályait. Ezen felül ugyancsak nem biztosította a tevékenységéről közzétett éves jelentések részeként elkészített – a költségvetési támogatás felhasználására vonatkozó – kimutatás adatainak alátámasztását.

Az ÁSZ az ellenőrzések megállapítása alapján a Megújuló Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnökének négy, az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumi társelnökeinek pedig egy javaslatot fogalmazott meg, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Kiemelt kép: 24.hu/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik