Belföld

Harminc nagykövetség és kilenc kulturális intézet állt ki az LMBTI-közösség mellett

Harminc nagykövetség és kilenc Magyarországon működő kulturális intézet adott ki közös nyilatkozatot a Budapest Pride alkalmából.

A 25. Budapest Pride Fesztivál alkalmából mi, az alul jelzett nagykövetségek és kulturális intézetek, támogatásunkról biztosítjuk a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszexuális (LMBTI) közösség tagjait, valamint jogukat az egyenlőséghez, a békés önkifejezéshez és gyülekezéshez és a diszkriminációmentességhez

írják a nyilatkozatban.

„A jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása azok az alapok, amelyekre a demokratikus államok épülnek.” – írják, megjegyezve, hogy elismeréssel adóznak azoknak a civil szervezeteknek, amelyek jogvédő munkét végeznek ezen a területen.

„Elutasítjuk és elítéljük a szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt célba vett egyének elleni erőszakos, zaklató és megkülönböztető cselekményeket a világ bármely táján. Támogatjuk az LMBTI egyének és közösségek ellen irányuló gyűlöletbeszéd, erőszak és diszkrimináció elleni harcot nemzetközi, regionális és nemzeti szinteken” – áll a nyilatkozatban, és sürgetik, hogy minden ország „tegyen további lépéseket valamennyi ember egyenlősége és méltósága érdekében, függetlenül az egyének szexuális irányultságától vagy nemi identitásától, valamint fontosnak tartjuk, hogy a megválasztott vezetők és kormányok tiszteljék és védjék az LMBTI egyének jogait.”.

Az elmúlt napokban két közhivatalról is leszaggatták a szivárványos zászlót, az aláírók között szereplő amerikai nagykövetség pedig el is ítélte az akciókat. A magyar kormány nem nyilatkozott meg ezekről az ügyekről, a kormányközeli sajtó viszont ünnepelte a zászlótépkedést.

A nyilatkozat aláírói a következők:

Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Dánia, Ecuador, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izrael, Kanada, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Mexikó, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország és Új-Zéland nagykövetségei, British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Olasz Kultúrintézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik