Belföld

Az Index szétrobbantása volt július legfontosabb sajtóeseménye

A Főszerkesztők Fóruma az Index távozó szerkesztőségéről emlékezett meg a Minőségi Újságírás Díj kiadásakor: a zsűri szerint a magyar újságírás legfontosabb eseménye 2020 júliusában sajnálatos módon nem egy új kiváló cikk megjelenése volt, hanem a lap szerkesztőségének kollektív, kényszerű felmondása. Mint írták, a díj célja, hogy kiemelkedő újságírói teljesítményeket állítson példaként a szakma és a közönség elé.

A díj 2017-es újraindulása óta öt alkalommal kapta a díjat egy-egy Indexen megjelent cikk szerzője, és a zsűri szinte minden hónapban kiemelt indexes cikkeket is. A kiváló újságírói munkához ugyanis nem csak nagyszerű szerzők kellenek, hanem kiváló szerkesztőségek és szerkesztők is, akik és amelyek olyan szakmai közösségeket működtetnek, amelyek a szerzőket – belső ethoszukkal és gyakorlatukkal – jobb teljesítményre inspirálják és szakmailag támogatják. Az Index az egyik legfontosabb ilyen műhely volt a magyar újságírásban, kollektív döntésüket a minőségi sajtó értékei melletti kiállásnak látjuk.

A zsűri reményét fejezte ki, hogy a szerkesztőség valamilyen formában folytatja pályafutását, és képes lesz további cikkek készítésére.

Júliusban a Minőségi Újságírás Díjat Vég Márton, az Mfor.hu újságírója kapta a Kisfaludy turisztikai program támogatási politikájának és döntéseinek rendkívül részletes, 10 részes feldolgozásáért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik