Belföld

Már 150 forintért hozzá lehet jutni az új, halálos droghoz

Már tizenegy, zömében fiatal magyar vesztette életét az itthon nemrégiben megjelent, bika néven ismert dizájnerdrogtól. A Kínából érkezett vegyületről Zacher Gábor az ATV-n elmondta, egy rendkívül olcsó anyagról van szó, egy biofüves cigihez már 150 forintért hozzá lehet jutni, elég megnézni, hogy hol van miatta a legtöbb haláleset: Borsodban, Jász-Nagykun megyében és Budapesten.

A toxikológus kifejtette, bár a média általában a tragédiák hatására kapta fel a témát, a probléma folyamatosan jelen van, az elmúlt évben több mint harminc új drog jelent meg a piacon, pár évvel ezelőtt pedig az „ördög lehelete” nevű anyag hét embert ölt meg három-négy nap alatt. Nem tudja sem a vevő, sem az eladó, hogy pontosan mit vesz, mekkora az a mennyiség, amitől „csak egy kicsit hülye lesz” az ember, vagy görcsroham és visszafordíthatatlan szívleállás jelentkezik, ahogy azzal Zacher személyesen is találkozott másfél hete egy 30 éves embernél, akit már nem tudtak megmenteni.

A bika név ponnan jön, hogy a gyógyszerkutatásban kifejlesztett, de mellékhatásai miatt nem használt vegyület végén a „B-I-C-A” szerepel, a név azonban önmagában semmit nem mond, mert egy  40-50 szer is meghúzódhat mögötte.

Zacher szerint jelenleg az orvosok sem látják tisztán, miért halnak meg tőle, hiszen amikor egy társaságban egyszerre szívják, az egyik meghal, a másik életben marad. „Pontosan ezért napjaink dizájnerdrog-használata olyan, mint az orosz rulett” – mondta a toxikológus.

Kiemelt kép: Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik