Belföld

Leszakad az ég, itt az új veszélyjelzés – térképek

Már kétféle riasztás és háromféle figyelmeztetés érvényes.

Frissült a veszélyjelzés. Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az érintett területeken rövid idő alatt több mint húsz milliméter eső eshet.

Elsőfokú riasztást adtak ki a zivatarveszély miatt is. Az érintett járásokban a fő veszélyforrást a villámlás jelenti, de esetenként megerősödhet a szél, jégeső is előfordulhat. (A riasztások által érintett területeket folyamatosan frissítik a térképen.)

Továbbra is érvényes a háromféle (zivatar, felhőszakadás, hőség miatt kiadott) figyelmeztetés.

Zivatarok nagyobb számban a Dunántúlon (kiemelten a Dunántúli-középhegységben), az Északi-középhegység nyugati részén, a Duna vonala körül lehetnek. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás (20-30 mm fölötti csapadék), egy-egy helyen 60-70 km/órát meghaladó szél és jégeső (~1 cm átmérő) kísérheti.

A napi középhőmérséklet hétfőn még több helyen, kedden inkább már csak délen, illetve városi környezetben haladja meg a 25 fokot.

Mint írták, éjszaka átmenetileg stabilizálódhat a légkör, de hajnaltól a középső-északi országrészben (Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest) ismét számítani lehet zivatarokra. Kedden a Dunántúlon, illetve Duna vonalához közelebb eső alföldi, észak-magyarországi tájakon szórványosan (a maihoz képest nagyobb számban) lehet zivatar, helyenként felhőszakadás (20-50 mm-t elérő csapadékkal), viharos (60-80 km/h-s) szél és jégeső.

 

Kiemelt kép: Sopronyi Gyula / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik