Belföld

A minisztérium fizette a gyerekeit az anyjától elszöktető apa ügyvédjét

Az olasz–argentin férfi, aki igazolványok nélkül, símaszkos segítőkkel vitte el az anyjuk mellől a gyerekeket, háromévi pereskedéssel igyekszik igazolni az akciót. Egyelőre csak az tiszta, hogy teljes a jogi káosz.

Semmilyen információt sem adott volt feleségének a gyerekek állapotáról és hollétéről az az olasz–argentin férfi, aki július 26-án egy előre megtervezett símaszkos akcióval Debrecenben furgonba tette, majd külföldre vitte hétéves fiát és ötéves kislányát. V. Bernadett – a jogi képviselői állítása szerint – az elmúlt másfél hétben naponta megpróbált kapcsolatba lépni a gyermekekkel, de a volt férje egyszer sem reagált.

A 41 éves Martin Ariel V. az egyik debreceni élménypark bejárata elől vitte el a két gyermeket.

Mint arról a 24.hu beszámolt, az anyát – rendőrségi vallomása szerint – két maszkos férfi fogta le a parkolóban, amíg V. egy ott várakozó kisbuszba tette a gyerekeket. Az akcióhoz használt furgon kormányánál szintén V. embere ült. Később kocsit váltottak, és rövid időn belül elhagyták az országot. A két kiskorúnak magyar személyi igazolványa és lakcímkártyája van, ezek az anyánál maradtak, így a határon feltehetőleg érvényes személyi okmányok nélkül vihették át őket.

A rendőrség a július utolsó vasárnapján lezajlott debreceni akció után elfogatóparancsot adott ki a férfi ellen. Nem sokkal később azonban arra jutottak, hogy V. jogszerűen vitte magával az egyébként évek óta Magyarországon élő gyerekeket, ezért visszavonták a körözést.

Az Igazságügyi Minisztérium a 24.hu kérdésére közölte, hogy a külföldi férfi jogi képviseletét a tárca fizette, mégpedig éppen a gyermekek jogellenes külföldre viteléről szóló, 1980. évi hágai egyezményből adódó nemzetközi kötelezettségének eleget téve. Az IM szerint a gyermekei Spanyolországba történő visszavitelét kérelmező apa a nemzetközi egyezmény alapján jogosult volt magyarországi eljárást kezdeményezni és ehhez jogi segítségnyújtást igénybe venni.

A tárca álláspontja az akciófilmbe illő debreceni „eseményt” követően megváltozott. Az IM a részletek ismertetése nélkül azt közölte lapunkkal, hogy már nem biztosítja az olasz–argentin apa számára a jogi képviseletet.

Az üggyel foglalkozó korábbi cikkünk megjelenése után egy magyar e-mail címről levelet kaptunk, amely magyar jogászi nyelven, de Martin Ariel V. aláírásával azt állítja, szó sem volt támadásról vagy jogellenes szöktetésről. A levél írója, akivel megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot, de az első levél után nem jelentkezett, az anyát, V. Bernadettet teszi felelőssé azért, mert „alaptalan állítások” jelentek meg róla a sajtóban.

A levél azt hangoztatja, hogy az elmúlt évben a spanyol és a magyar bíróságok döntései a férfinak ítélték a gyerekeket. V. Bernadett jogi képviselői szerint viszont nincs ilyen értelmű, Magyarországon érvényes jogerős döntés.

Tény, hogy a határokon átívelő válási és gyermek-elhelyezési processzus idővel egy nehezen áttekinthető ügyhalmazzá vált, ráadásul a különböző fellebbezések és megsemmisített ítéletek miatt a magyar igazságügy keretei között igen lassan halad az ügy, így nem nehéz az eljárás egészéből kiragadott, önmagában olykor félrevezető hivatkozásokat találni.

V. Bernadett 2017 februárjában Debrecenben a járásbíróságon nyújtotta be az első bontó keresetet, a válópert azonban egy másik eljárás jogerős befejezéséig felfüggesztették. Ez az eljárás még nem ért véget, és a gyerekelhelyezés ügyében sem született meg a végső döntés. A férj viszont egy hónappal később, 2017 márciusában a Spanyolországhoz tatozó Ibizán indított egy bontópert. A spanyol bíróság nem sokat teketóriázott: a döntést V. Bernadett távollétében hozták meg, az ítélet az apa teljes pernyertességét mondta ki. Az ibizai ítélet szerint a felügyeleti jog kizárólag az apát illeti, a magyar anyának havi 400 euró tartásdíjat kell fizetnie, és csak minden második hétvégén láthatja a gyerekeket. Az ítélet azt is kimondja, hogy az anya nem hagyhatja el a gyerekekkel Spanyolország területét.

V. szerint a spanyol bíróság döntése az uniós tagságunk miatt Magyarországra is érvényes, ezért is kérte annak magyarországi végrehajtását. Csakhogy – és ezt a lapunknak elküldött levele is elismeri – július 21-én a Debreceni Járásbíróság felfüggesztette a végrehajtást. A parkolóban lezajlott akció idején a felfüggesztés már egy hete érvényben volt.

Az anya jogi képviselői szerint az ibizai ítélet alapvető jogi normákat sértett, hiszen azt az alperes távollétében hozták  meg.

V. 2017 júniusában egy másik jogcímen, a gyerekek jogellenes elvitele miatt is eljárást indított a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A levél szerint eddig hat alkalommal rendelte el a magyar bíróság a gyermekek visszaadását a Hágai Egyezmény alapján. A másik oldal szerint viszont az ügy eddig már két ízben eljutott az Alkotmánybíróságig. Az AB az  idén február 25-én másodszorra is megsemmisítette az ügy valamennyi korábbi határozatát, mivel megint nem biztosították V. Bernadett számára a bizonyítási indítványai előadását, és ezzel sérült a tisztességes eljáráshoz való joga.

Kiemelt kép: police.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik