Belföld

Gulyás Gergely: Szóba került további országok átsorolása is

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a kormány szerdai ülésén arra jutott, hogy sajnos a helyzet Európában az országok többségében romlik, valahol elég drámai számok is vannak. Ezért egy ország, Spanyolország esetében döntött úgy a tiszti főorvos javaslatát támogatva a kormány, hogy az eddigi zöldről sárga minősítést kapjon. Szóba kerültek további országok is, de kevésbé volt radikális az emelkedés, egyelőre kivárunk

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Bár nem részletezte, az elmúlt napokban többek között az olaszoknál, a görögöknél, a lengyeleknél, a németeknél, a hollandoknál és a belgáknál is megugrott az új fertőzöttek száma, így többek között ezek az országok lehettek még benne a kalapban.

Ötmillió koronavírus elleni vakcinát kötött le Magyarország
Ezt Gulyás Gergely jelentette be a csütörtöki kormányinfón.

Mint fogalmazott, Magyarországon az eddigi szabályok beváltak, hiszen nálunk 500 és 600 között stagnál az aktív fertőzöttek száma, 511 aktív eset volt július 20-án, tegnap 534 eset volt.

A zöld országok közül is nagyon sok fokozott óvatosságot igényel, mindenkinek a józan belátására szeretnénk apellálni. Szlovákiába, Ausztriába, Horvátországba és Szlovéniába nagyobb kockázat nélkül lehet utazni, de Európában a Balti-államok és Finnország kivételével magasabb fertőzöttségi számokat láthatunk

– közölte.

Az éves gazdasági teljesítménnyel kapcsolatos viták szerinte ősszel megalapozottabbak lesznek, mint most, de azzal senki nem tud semmit tenni a világon, hogy volt egy másfél hónapos leállás. Tovább emelkedett a foglalkoztatotti létszám, és bár nem értük el az egy évvel ezelőtti számokat, jó remény van arra, hogy ez a néhány tízezres különbség nullára csökken év végére, tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, újabb támogatási csomagról döntött a kormány, amivel a könnyűzenei klubok üzemeltetőit és a fesztiválszervezőket támogatják.

  • Vidéken 80 kisebb klub kaphat egyenként maximum 9 millió forintos támogatást, és ebből 10-10 könnyűzenei rendezvényt kell megszerveznie. Erre 720 millió forint van.
  • 20 nagyobb klub és koncerthelyszín kaphat egyenként 30 millió forintot, ebből 10-10 eseményt kell lebonyolítani. Erre 600 millió forint van.
  • 11 határon túli klubot is támogatnak majd egyenként 9 millió forinttal, ebből 11-11 eseményt kell megtartani. Erre 100 millió forint van.

A fesztiválokra szánt össze 200 millió forint lesz cégenként.

Nagyobb klubok és koncerthelyszínek, 20 nagyobb klub, egyenként 30 millió forintot kaphatnak, 10-10 esemény, 600 millió forint

A kormány meghallgatta a belügyminiszter beszámolóját a Röszkénél történt migránsbetöréssel kapcsolatban.

Közel 100 ismeretlen állampolgár 4-5 csoportban erőszakosan próbált augusztus 4-én betörni a röszkei határnál, ezt meg tudták akadályozni, 1 líbiai állampolgár lépett át, ellene eljárást indítottak

– közölte Gulyás Gergely.

A kormány megállapította, hogy megfelelő számú rendőri erő áll rendelkezésre a külső határok védelméhez, de nem zárható ki, hogy a következő hetekben vagy hónapokban a határ fenyegetettsége romlani fog.

Gulyás újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Karácsony Gergely elvesztette a rá jellemző higgadtságát a Lánchíd közbeszerzésével kapcsolatban, mert nem olvasta el a jogszabályokat. Szerinte a főpolgármesternek bocsánatot is kellene kérnie a kormánytól, amiért azzal vádolta meg őket, hogy bizonyos üzleti körnek akarnak segíteni. A Pesti úti idősotthonról szólva pedig a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, ha a főváros nem tudja az intézményt fenntartani, akkor ne keressen hivatkozási alapot, hanem adja át olyannak, aki képes erre a feladatra.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik