Belföld

Karácsonyt újraválasztanák, hiába megosztottak a budapestiek

A kormány és a főváros állandósult háborúja megszilárdította a szavazótáborokat.

A HVG megbízásából készített reprezentatív Medián-kutatás szerint Karácsony Gergely simán nyerne, ha „most vasárnap” újra főpolgármester-választás lenne. 4 százalékponttal, 35:31 arányban vezet a Fidesz (még ismeretlen) jelöltje előtt. A biztos szavazók között az arány 50:45. A fennmaradó 5 százalék sokféle „egyéb” választ adott. Konkrét ellenzéki jelölteket neveztek meg, vagy függetlenekkel szimpatizáltak.

A pártlistán a Fideszre szavazók sem mind voksolnának pártjuk főpolgármester-jelöltjér: 3 százalékuk átszavazna Karácsonyra, 5 százalékuk más jelöltet támogatna. Ennél is figyelemreméltóbb a generációs szakadék. A 30 év alattiak 75 százaléka szavazna újra a főpolgármesterre. A 30–39 év közöttiek 56, a 40 évesnél idősebbeknél 44 százalék ez az arány.

A budapestiek 79 százaléka érzékeli, hogy a kormány és a főváros között rossz/nagyon rossz a viszony. Egyharmaduk a kormányt, egyötödük a fővárost okolja ezért. A válaszadók 38 százaléka hibáztatja mindkettőt.

A budapestiek 75 százalékának van véleménye a Lánchíd ügyéről. Kevesebb mint egyharmaduk tartja felelősnek a felújítás késlekedéséért a jelenlegi városvezetést. A többiek fele-fele arányban Tarlós Istvánt és az Orbán-kormányt okolják, és még a fideszesek 13 százaléka is saját politikusait hibáztatja.

Leginkább a kormányzati pénzelvonások vernék ki a biztosítékot, de ezekről csak a budapestiek kétharmada tud. Azt a számottevő többség a főváros működésére veszélyesnek tartja, így véli sok fideszes is. A pártválasztásukban „bizonytalanok” közül nagyon sokan nem tudtak erre válaszolni, akik igen, azoknak túlnyomó része az ellenzék álláspontját osztottaa.

Hasonlóan alakultak a válaszok akkor, amikor a kormányzati elvonások indítékairól nyilatkoztak. Néhány százalékos relatív többséget kapott az a vélemény, hogy az Orbán-kormány ezzel bünteti az ellenzéki fővárost. Ez a többség úgy jött létre, hogy az elkötelezett szavazók a párt­állásuknak megfelelően válaszoltak, a bizonytalanok jóval nagyobb része pedig inkább osztotta a kormánykritikus álláspontot, mint azt, amelyik egyértelműen pozitív motivációt tulajdonított a kormánynak.

Karácsony: a kormány fejenként 20 ezer forintos Budapest-adót vet ki
Vágóhídra akarja küldeni Budapestet a kormány - írja Karácsony Gergely Orbán mai piszkálódására.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik