Belföld

Nyugaton ősz, keleten nyár lesz, riasztás a zivatarveszély miatt

A fő veszélyt a villámlás jelenti, de esetenként megerősödhet a szél, jégeső is előfordulhat.

Szerdán eleinte többnyire erősen felhős lesz az idő, kezdetben többfelé lehet eső, zápor, zivatar, délután északkelet, kelet felől szakadozik a felhőzet. A szél többfelé megerősödik, főleg északnyugaton, nyugaton viharossá fokozódik, de zivatarok környezetében máshol is lehetnek viharos széllökések. A hőmérséklet a Dunántúlon 19-25, a Dunától keletre 26-31 fok között alakul. Késő estére 15 és 23 fok közé hűl le a levegő – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a zivatarok miatt. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, esetenként megerősödhet a szél, jégeső is előfordulhat. A riasztások által érintett járásokat az alábbi, folyamatosan frissülő térképen lehet követni.

A zivatarok, a felhőszakadás és az eső miatt három figyelmeztetést is kiadtak.

Azt írták, reggel még északkeleten és esetleg a Dél-Alföldön, napközben inkább délnyugati, déli tájainkon lehetnek zivatarok, de heves zivataroknak már kicsi az esélye.

A legjellemzőbb kísérőjelenség a felhőszakadás lehet (jellemzően 20-40 mm között rövid idő alatt), de átmeneti szélroham és jégeső is előfordulhat.

Az intenzív záporokat főleg a Dunántúl déli részein egyre inkább tartósabb eső válthatja, ott területi átlagban (az éjszakai csapadékkal együtt) több tíz mm eső is összegyűlhet.

Csütörtökön fokozatosan csökken a felhőzet, kisüt a nap és jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik