Belföld

A veszélyhelyzet idején külön gyermekmegőrző volt Gulyás tárcájánál

Két és fél hónap alatt bruttó 4,4 millió forintot költöttek erre. 23 gyerekre hat pedagógus jutott.

A veszélyhelyzet két és fél hónapja alatt bruttó 4,4 millió forintot fizetett a Miniszterelnökség négy óvónőnek és két tanítónőnek összesen azért, hogy dolgozói gyermekeire felügyeljenek – írja a Népszava a szerződéslista alapján. A Gulyás Gergely vezette tárca a lap kérdésére közölte, a pedagógusok tizenhat óvodással és hét kisiskolással foglalkoztak, ötfős csoportokban felügyeltek rájuk.

Az óvónők megbízatása március végétől május végéig tartott, ők havi bruttó 300 ezer forintot kerestek. A két tanítónő március végétől június közepéig felügyelte a kormányzati munkatársak gyerekeit, havi bruttó 412 500 forintért. A Miniszterelnökség a közfeladatok folyamatos ellátásával indokolta a külön  gyerekfelügyeletet, de arra a kérdésre nem válaszolt, miért volt szükség arra az iskolai, óvodai ügyeletek mellett.

A Miniszterelnökségnek dolgozó egyik óvónő azt mondta, hogy a kerületi önkormányzaton keresztül keresték meg. Napi 6 órát dolgozott a megőrzőben, amit szerinte az igazságügyi tárca dolgozóinak gyerekei is használhattak. Emellett, főállásában távmunkában dolgozott. Az egyik tanítónő közölte, őt közvetlenül a Miniszterelnökség kérte fel, és a gyerekfelügyelet mellett ő is folytatta az iskolai távoktatást.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője ezt kettős mércének tartja. Nagy Erzsébet azt érti, hogy a

járvány alatt is dolgozó minisztériumi alkalmazottak gyermekeinek bébiszittert keresett a gondos munkáltató. Azt már kevésbé, hogy ez csak a minisztériumban dolgozóknak járt.

A veszélyhelyzet idején a gyermekfelügyelet ugyanis országos probléma volt. Mindenki nehéz helyzetben volt, aki nem dolgozhatott home office-ban, de a kettős mérce a bérezésen is látszik. A szerződött óvodapedagógusok, tanítók a főállásuk mellett kerestek annyit havonta, amennyit egy Pedagógus I. fokozatba sorolt óvodapedagógus 27 év jogviszonyban töltött idő után kapna. Nem a minisztériumba beszervezett pedagógusok kerestek sokat, hanem a pedagógus-bértábla szerinti illetmények alacsonyak – tette hozzá.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik