Belföld

Rakodógéppel hajtott át a telefonáló kollégáján egy targoncás

Vádat emelt az Egri Járási Ügyészség az ellen a 45 éves férfival szemben, aki figyelmetlenségből halálra gázolta egy munkatársát a rakodógéppel. A férfi targoncavezetőként dolgozott a Demjénhez közeli telephelyen, ahol nap mint nap együtt dolgozott a későbbi áldozattal.

Az egyik tavaly januári napon a két férfi egymás közelében végezte a munkáját, melyhez a sértettnek nagyobb mennyiségű faanyagra volt szüksége, ezért megkérte a kollégáját, hogy segítsen neki a kiválasztott deszkákat egy távolabbi helyről odaszállítani. A targoncás ráállt a kérésre, és engedély nélkül beült a cég teleszkópos homlokrakodó gépének vezetőfülkéjébe, míg a leeresztett emelővillák egyikére felkapaszkodott a közepes fokban ittas kollégája.

Amikor megérkeztek egy nagyobb tűzifarakáshoz, a férfi leugrott a villáról és elindult előre, de néhány lépés után megállt, mert csörgött a mobilja, és azon beszélni kezdett. A sem vezetői engedéllyel, sem kellő vezetési gyakorlattal nem rendelkező vádlott mindezt nem látta, mert a jármű jobb oldalán található teleszkópkar kitakarta előle a munkatársát. A férfi a tőle elvárható figyelem és körültekintés nélkül elindult a rakodógéppel, majd mintegy 4-6 km/óra sebességgel áthajtott a munkatársán, akit az első kerék maga alá gyűrt. A sérültet röviddel később a mentők kórházba szállították, ahol másnap elhalálozott.

A baleset a közforgalom elől elzárt telephely szilárd burkolatú útján történt, ahol a KRESZ szabályai irányadóak. A targoncás közlekedési szabályt sértett azzal, hogy a homlokrakodóval a személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztetve közlekedett akkor, amikor a jármű gémjét elinduláskor nem helyezte az előírásoknak megfelelően úgynevezett „utazási pozícióba”.

A járási ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat a bűnösségét beismerő elkövető ellen, azzal, hogy ítéljék felfüggesztett fogházra és tiltsák el a közúti járművezetéstől.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik