Belföld

Székhez kötözték, brutálisan megkínozták, majd kifosztották és sorsára hagyták a debreceni nyugdíjast

Sokkal súlyosabb büntetést kért a fellebbviteli főügyészség arra a társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletével, valamint erőszakkal, felfegyverkezve, társtettesként elkövetett magánlaksértéssel vádolt bűnözőkre, akik megkínoztak és kifosztottak egy nyugdíjast Debrecennél.

A két támadó kerítésléccel érkezett a beteg áldozatához. Késsel, valamint házának felgyújtásával is fenyegették, majd készpénzének, telefonjának, és bankkártyájának átadására kényszerítették. Ezután egy zsinórral a székéhez kötözték, majd betömték a száját és különböző súlyos tárgyakat helyeztek a testére és sorsára hagyták. A gátlástalan elkövetők nyomban kifosztották a nyugdíjas bankszámláját, a csalással felvett összeget pedig elvásárolták.

A nyugdíjas az arcán és a halántékán súlyos koponyatöréses sérüléseket szenvedett. Ujját eltörték, és agyburok alatti vérzéses sérülése is keletkezett. Amikor a következő napon rátaláltak, már életveszélyes állapotban volt. Mozgásképtelenséget eredményező lekötözése, az étel-és italfogyasztás tartós hiánya fokozott testi és lelki gyötrelemmel járt.

A törvényszék 12 és 14 év fegyházra ítélte a tetteseket. A vádhatóság részben téves jogi minősítés miatt, a büntetések súlyosítása és vagyonelkobzás alkalmazása céljából fellebbezett. A fellebbviteli főügyészség azonos álláspontja szerint az elkövetők erőszakos magatartásának minősítése törvénysértő. A támadók mindent megtettek ugyanis azért, hogy a nyugdíjas meghaljon. Az áldozat pedig csak azért élte túl a támadást, mert a szomszéd beavatkozott.

Az ügyészség szerint a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére is elkövetett emberölés kísérletének megállapításának van helye. A fellebbviteli főügyészség az egyik támadóra életfogytiglant, a másik elkövetőre pedig lényegesen súlyosabb büntetést kért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik