Belföld koronavírus

Egyre nehezebben viselik a rabok a látogatási tilalmat

Bár június 18-cal a kormány megszüntette a veszélyhelyzetet, így a kórházak és a szociális otthonok is látogathatóvá váltak, a börtönökben továbbra is látogatási tilalom van. A 444 cikke szerint jogellenesen korlátozzák a fogvatartottak alapjogait, amik közé a kapcsolattartás is tartozik, ráadásul a hozzátartozók alapjoga is sérül, amiért nem látogathatnak. A portál megemlíti, hogy a korlátozás feloldásának időpontjáról sem a rabokat, sem a hozzátartozókat nem értesítették, de a büntetés-végrehajtás honlapján sem olvasható erről semmilyen információ, a járvány alatt felállított call centerek ügyintézői pedig egymástól eltérő tájékoztatást adnak a betelefonáló hozzátartozóknak.

A Helsinki Bizottság jogásza, Tarnai Dóra a 444-nek arról beszélt, hogy már az ügyvédek is bejárhatnak az ügyfeleikhez, ráadásul 2017-ben felhúztak egy plexi falat a beszélőkben, ami jelentősen lecsökkentené a fertőzés esélyét, ha egy koronavírusos látogatót fogadnának.

A Helsinki Bizottság ügyvédje, Ivány Borbála pedig azt mondta, hogy egy felügyelőtől megkérdezte, mit szólnak az elítéltek, hogy nem találkozhatnak a családtagjaikkal. A felügyelő erre azt válaszolta, hogy

a rabok egyre zabosabbak.

A BVOP a látogatási tilalommal kapcsolatban a 444-nek azt írta, hogy

a járvány elleni védekezés sikeressége érdekében – mivel a vírus a zárt közösségekben könnyebben terjed és sokkal nehezebben megfékezhető – a börtönökben még mindig szükséges a védelmi intézkedések további fenntartása. Emiatt szükséges, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet – a bevezetett egyéb intézkedések mellett – a látogatófogadás korlátozását továbbra is fenntartsa addig, amíg az kockázatmentesen megvalósítható lesz. A látogatófogadások ismételt engedélyezésére a koronavírus-járvány terjedésének függvényében kerülhet sor, amely hosszabb távon egyelőre nem prognosztizálható.

kiemelt kép: MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik