Belföld

Nyomkövetőt kapott a rendőrök megölésével fenyegetőző férfi

Bűnügyi felügyeletbe helyezte a bíróság azt a terrorcselekmény előkészületével gyanúsított 43 éves férfit, akit a TEK-esek segítségével  fogtak el a nyomozó ügyészek azok után, hogy többször is megöléssel fenyegette a rendőröket.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy a férfinak nyomkövetőt kell viselnie, és nem hagyhatja el az otthonát. Hozzátette, az ügyészség  letartóztatás elrendelése érdekében fellebbezett, ezért a végzés nem végleges.

A megalapozott gyanú szerint a férfi tavaly decemberben is idén januárjában több beadványában, amelyeket egy végrehajtónak, illetve az Országos Rendőrfő-kapitányságnak, valamint a Terrorelhárítási Központnak címzett, azzal fenyegetőzött, hogy rendőrök életét fogja kioltani. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat eredményes felderítése és feljelentése alapján indult.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központ professzionális segítségével januárban elfogta a férfit,  majd gyanúsítottként hallgatta ki emberölés előkészülete miatt. A ténybeli beismerő vallomást tevő férfit ekkor szabadlábra helyezték, mert nem volt rá adat, hogy valóra akarná váltani a fenyegetéseit.

Hat hónappal később azonban ismét a rendőrök megölésével fenyegetőzött, amikor tanúként szerették volna kihallgatni egy büntetőügyben. Megtudtuk, hogy elmeorvos is megvizsgálta az emberölés előkészületével gyanúsított férfit a fenyegetőzései után.

A szakértői vélemény szerint a férfi agresszióra hajlamos, de semmi olyan kóros állapotban nem szenved, ami korlátozta vagy befolyásolta volna a cselekménye súlyának a felismerésében. Az ügyészség szerint viszont a bűnismétlés elkerülése miatt jobb helyen lenne a rácsok mögött, ezért a letartóztatás elrendeléséért fellebbeztek.

Olvasói sztorik