Belföld

Zár alá vették a 11 gyerekes, letartóztatott szegedi képviselő házát

A NAV zár alá vette a 250 millió forintos áfacsalás gyanújával letartóztatott szegedi baloldali önkormányzati képviselő, Joób Márton családi házát – írja az Átlátszó.

A lapnak az ügyet ismerő, meg nem nevezett forrás azt mondta: „Hétfőn szóltak neki, hogy a hét második felében elvihetik. Tudta, hogy baj van, több szegedi politikustól is próbált segítséget kérni, de már késő volt. Kedd reggel a családja szeme láttára bilincselték meg és vitték el, majd tartottak házkutatást.”

A háromszoros kenu világbajnokot, 11 gyermekes családapát, aki a baloldali összefogás színeiben szerzett önkormányzati képviselői mandátumot, és – sikertelenül – az MSZP-Párbeszéd színeiben a 2018-as országgyűlési választáson is indult, kedden vették őrizetbe, előzetes letartóztatását pedig más gyanúsítottakkal együtt csütörtökön rendelte el a bíróság.

A megalapozott gyanú szerint a szórólapterjesztéssel foglalkozó – a bűnszervezet tetején álló szegedi székhelyű – gazdasági társaság a 2013 és 2017 vége közötti időszakban valós gazdasági esemény nélküli számlákat fogadott be fiktív számlák kiállítására létrejött cégektől. A számlázási lánc tetején álló cég a szórólapterjesztést négy megyében folytatta, jellemzően be nem jelentett alkalmazottakkal. A bűncselekményt leplezése érdekében a fiktív számlákat kiegyenlítették, de a számlakibocsátásért járó jutalékok levonása után a fennmaradó összeget visszajuttatták a szegedi cég vezetőjéhez. Az eddigi adatok szerint a költségvetést ért vagyoni hátrány összege meghaladja a 250 millió forintot.

Az Átlátszó forrására hivatkozva megjegyzi, hogy a kormányoldal egyelőre óvatos az ügyben, mivel annak fideszes érintettje is lehet. Joób apja évtizedeken át volt a Hit Gyülekezete vezetője, a napokban „a kialakult helyzetre tekintettel” kérte nyugdíjazását. A politikus szintén a gyülekezet tagja.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik