Belföld

Ők kaphatnak a jövőben kiemelt állami temetést

Néhány napja Gábor Zsazsa özvegye jelezte, állami temetést szeretne volt feleségének, és ehhez Orbán Viktor segítségét kéri.

A legfrissebb Magyar Közlönyből derül ki, hogy a kormány döntött arról, kik kaphatnak jövőre kiemelt állami temetést. Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint az, aki életútja, a magyarság szolgálatában kifejtett tevékenysége révén kiérdemelte a nemzet megbecsülését.

A rendelet azt nem írja elő, hogy az elhunytnak legyen magyar állami kitüntetése. A kormány szerint azoknak jár ez, akik

a magyarság hírnevének öregbítése, a nemzeti összetartozás erősítése, Magyarország fejlődése érdekében kiemelkedő teljesítményükkel szolgálták a magyar népet.

Kiemelt állami temetésre többen is javaslatot tehetnek (államfő, kormánytag, képviselő, több állami intézmény vezetője). Ahhoz a rendelkezésre jogosult közeli hozzátartozó(k)nak hozzá kell járulni. Az elhunyt érdemeihez méltó végső búcsúztatásról a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodik, és fizeti a költségeket.

A temetkezési törvény nem határozza meg, kik kaphatnak állami temetést, ezt a hiányt pótolja a rendelet. Néhány napja a Blikk azt írta, Gábor Zsazsa özvegye azt szeretné, ha a néhai sztárt a Fiumei úti sírkertben temetnék el. Frédéric von Anhalt jelezte, szeretné, ha állami temetés lenne, ehhez pedig Orbán Viktor miniszterelnök segítségét kéri.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik