Belföld

Újabb tüntetés lesz Vásárosnaményban: most a kórházért demonstrálnak

Tüntetés lesz szombaton Vásárosnaményban – írja a Népszava. A koronavírus miatt márciusban elrendelt, azóta megszüntetett veszélyhelyzet óta zárva vannak a vásárosnaményi kórház fekvőbeteg osztályai, és a helyiek attól tartanak, hogy a járványra hivatkozva nemcsak átmenetileg, de végleg elveszik tőlük a száznegyven ápolási, rehabilitációs, krónikus, bel-, és gyermekgyógyászati ágyat.

Az üggyel kapcsolatban külön Facebook-oldalt is létrehoztak, a már több mint hatezer tagot számláló Nem adjuk a kórházunkat!, ami azért tekintélyes szám, mert a kisvárosban összesen kilencezren laknak. A tüntetést azért tartják,  hogy újból fogadjanak fekvőbetegeket a vásárosnaményi intézményben.

Míg országszerte mindenhol újranyitották a kórházi osztályokat – a legutolsót július 1-jén -, addig a mi városunkban ez a mai napig nem történt meg. Negyvenezer ember maradt kórházi fekvőbeteg ellátás nélkül, rákényszerülve arra, hogy távol, más városokban kezeltesse magát, miközben kórházunk soha nem ápolt koronavírusos beteget. A beregi térség elszegényedő, idősödő, beteg embereire aránytalanul nagy terhet ró a felesleges utaztatás és időtöltés, amit a tömegközlekedés silány járatszámai csak felerősítenek, tovább fokoznak

– írják.

Sápi Mónika jogász, a megmozdulás szervezője a Népszavának az mondta: nem lehet megjósolni, hányan jelennek majd meg a tüntetésen, mert nagyon sok a megfélemlített, a hatalomnak kiszolgáltatott ember ebben a térségben. Rengetegen élnek közmunkából, s számuk a város varrodájának bezárása után vélhetően még nőni fog. A varroda kapcsán egyébként pár hete szintén tartottak tüntetést a beregi kisvárosban.

„Jó lenne visszaaludni hajnali 3:20-kor, de nem tudok" – így kerültek utcára a vásárosnaményi varrónők
Még tüntetés is volt a beregi kisvárosban a helyi varrodában történtek miatt, ahol kelet-európai ujjak varrták a drága nyugati öltönyöket. Egy több évtizedes történet vett nemrég drámai fordulatot, az ukrán határ melletti varrónők mögött pedig egy angol milliárdos sziluettje sejlik fel. Riport.  

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik