Belföld

Lehallgatókészülékeket keresnek az ORÖ székházában

Teljesen biztos vagyok abban, hogy megfigyelnek bennünket,

állította a Népszavának Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányat (ORÖ) elnökhelyettese. Éppen ezért egy biztonságtechnikai céggel fogják átvilágíttatni a szervezet Dohány utcai székházát, hogy kiderüljön, valóban vannak-e ott illegálisan elhelyezett lehallgatóberendezések, köznapi nevén „poloskák”, és kamerák.

Lakatos annak az öt képviselőből álló munkacsoportnak a vezetője, amely azért alakult, hogy 2014-ig visszamenőleg vizsgálja meg az ORÖ és intézményei gazdálkodását. Az elnökhelyettes közlése szerint Cserháti Tiborné hivatalvezető szobájában találtak egy olyan készüléket, amelynek osztott képernyőjén megjelent az épületben látható összes kamera felvétele.

A kamerák többségének a létezéséről eddig nem tudtunk, hozzájárulásunkat ehhez nem adtuk,

mondta Lakatos és hozzátette, nem lehet kizárni a „poloskák” jelenlétét sem. Attól függően, hogy milyen eredményre jut az épület átvilágításával megbízott biztonságtechnikai cég, amely várhatóan a közeljövőben hozzálát a munkához, az elnökhelyettes feljelentést is kilátásba helyezett.

Lakatos Oszkár arról is beszélt a napilapnak, hogy miközben az ORÖ korábban jelentős összegeket fordított arra, hogy festményeket vásároljon roma művészektől, az alkotások egy részének azonban nyoma veszett, és a művekről készült leltárt sem találják.

A politikus korábban többször utalt Cserháti Tiborné felelősségére, a hivatalvezető viszont alaptalannak nevezte a felhozott vádakat. Mint a Népszavának mondta:

Az elmúlt négy és fél évben, amíg én voltam a hivatalvezető, semmiféle visszaélés nem történt. Az országos önkormányzat minden tekintetben szabályosan és jogszerűen működött,

és kijelentette, hogy hivatalosan a kormányhivatalhoz és a Belügyminisztériumhoz fordult állásfoglalásért, ha választ kap, részletesen is reagál majd az állításokra. Azt a feltételezést, hogy „illegális kamerák” lennének a székházban, szerinte szabályszerűen használt kamerarendszerről van szó, amelyet ő is úgy örökölt az előző hivataltól. Cserháti Tiborné kész megválni hivatalától, de tisztségéből csak az ORÖ közgyűlése mentheti fel, mivel azonban az háromszor is határozatlannak bizonyult, a hivatalvezető szerint jelenleg ex lex (törvényen kívüli) állapot van.

Kiemelt képünkön Lakatos Oszkár. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik