Belföld

Visszavonhatják az elítélt veszprémi nőgyógyász dicséretét

Kedden délután közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azzal a veszprémi nőgyógyásszal kapcsolatban, aki úgy részesült orvosigazgatói dicséretben a Csolnoky Ferenc Kórházban, hogy a bíróság korábban jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Udvary János ugyanis előre kért pénzt rákos betegektől életmentő műtétekért.

A minisztérium közleményéből derült ki, hogy a kórház főigazgatója kezdeményezte Udvary dicséretének visszavonását.

Ezt az Emmi is támogatja, mert etikai okokból elfogadhatatlannak tartja, hogy egy olyan orvos kapott kitüntetést, akit a bíróság üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében bűnösnek mondott ki.

Az ATV-nek Lippai Norbert, a kórház főigazgatója azt írta:

az orvos esetében az orvosigazgatói dicséret hiányos adatok alapján került felterjesztésre, illetve elfogadásra. Ennek megfelelően a díj adományozóját, intézményünk orvosigazgatóját írásbeli figyelmeztetésben részesítettem és felhívtam figyelmét az adományozások előkészítésének fontosságára, hogy a hasonló esetek elkerülhetők legyenek. Orvosigazgató urat továbbiakban utasítottam, hogy etikai okokból mérlegelje a dicséret visszavonásának lehetőségét.

A Magyar Orvosi Kamara ugyancsak kiadott egy közleményt kedden, amelyben azt írták, hogy „Dr. Udvary János kitüntetése nem volt megalapozott és időszerű: a jelen helyzetben az egész orvostársadalom, így a hálapénzes rendszerben mindvégig etikusan viselkedő orvosok megítélésére is károsan hat”.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik